Körmend

2014.06.02. 12:50

Direkt maradnak a kidöntött rönkök

Körmend - Élén érdeklődés kíséri a Várkert átépítését. Többen jelezték, hogy nem vitték el a kidöntött rönköket.

Kozma Gábor

 

Traktorokkal gyűjtötték, majd hordták el a fákat, de nem mindet. Ami marad, az a biológiai sokféleséget szolgálja (Fotó: Szendi Péter)

Mint ismert, a körmendi Várkert, amely a Batthyány kastélyegyüttes szerves része, mintegy zöldövezeti folytatása, uniós pályázatok révén, nemzetközi konstrukcióban újulhat meg. A legutóbbi nyertes pályázat nyomán több mint százmilliós felújítás indult, amely a növénykert számos pontját érintette. Több elkorhadt fát kidöntöttek, másokat gyógyítottak, új ösvényeket vágtak, illetve kibontották a régieket. Többen azt jelezték, hogy egyes kidöntött fákat, nagy rönköket nem vitték el a munkások, s ez látványnak sem szép. Miért? érdeklődtünk.

- Az aggódást csak köszönni lehet, mert jelzi, hogy a körmendieknek fontos a Várkert - reagált Bebes István polgármester. Az ok: a biológiai sokféleség megőrzése, az élőhelyek kinyílásának segítése. A szakemberek tájékoztatása szerint a rönkök lebomlásával újabb növény és rovarfajták juthatnak élettérhez, gazdagítva a park élővilágát. Őshonos vegetációról van szó hallottuk. A növénykert felújítása júniusban újult erővel folytatódik, a munkákkal őszre végeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!