Körmend

2015.09.17. 09:11

Falugondnokokat az egész Kárpát-medencébe! - Torockón jártak a vasi szakemberek

Körmend, Torockó – A falugondnoki hálózat Kárpát-medencei kiterjesztéséről tartottak tanácskozást a napokban Torockón.

Civil Tudósítónktól

Amint azt Kozma Judittól, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének társelnökétől megtudtuk, már húsz évvel ezelőtt felvetődött a gondolat, hogy a magyarországi tapasztalatokat Erdélyben is kamatoztassák a falugondnoki hálózat létrehozásában. Számos delegáció járt Erdélyben, az igényfelmérés, kapcsolatépítés nyomán 2001-ben jött létre egyházi támogatással az első falugondoki szolgálat. Volt arra is példa, hogy Magyarországon szerveztek gyűjtést gépkocsivásárlásra. Mára az erdélyi magyar falvak közül már 27-ben élvezhetik az emberek a szociális ellátásnak ezt a speciálisan magyar, hatékony formáját.

A szeptemberi tanácskozáson a falugondnoki hálózat egész Kárpát-medencére való kiterjesztése volt a téma. Az eszmecserére, amelynek a torockói Duna-ház adott helyet, a Vajdaságból, a Felvidékről és Kárpátaljáról is hívtak érdeklődő polgármestereket. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva az ember és az intézmény szerepét a szolgálatban. Hozzátette: a falugondnoksághoz először is olyan ember kell, aki nem munkának, hanem szolgálatnak tekinti, hogy törődik a falusi emberek ügyes-bajos dolgaival. Viszont az intézményesülésre is szükség van ahhoz, hogy a feladat elvégzése tartós legyen. Kozma Judit ezzel kapcsolatban szólt a működtetés problémáiról: határainkon kívül ugyanis a falugondnoki szolgálatokra még nincs állami normatíva, azokat egyházak, civil szerveződések működtetik. A tanácskozáson részt vett Szili Katalin, aki a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságán a külhoni nemzetrészek autonómia-koncepcióinak kidolgozásával foglalkozik. Ő is fontosnak ítélte a kezdeményezést, amelyet érdemes a továbbvitelre. A munka az eddig megtett út és a tervek összefoglalásával folytatódik annak érdekében, hogy minél több határon túli magyar faluban meghonosodhasson a falugondnoki szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!