Körmend

2015.08.10. 12:39

Fazekas Ferenc keramikus munkái nagy sikert arattak a Batthyány Kastélyban

Körmend – Nádudvari fekete kerámiákat láthatott a közönség egy hónapon át a Batthyány Kastélyban. Nagy sikere volt a tárgyaknak.

Kozma Gábor

Egy több száz éves dinasztia tagja, Fazekas Ferenc nádudvari keramikus állított ki a város kitüntetett helyén. A különlegesnek számító fekete kerámiák közül néhányat már tavaly is láthattak az érdeklődők. Akkor a művész elnyerte a Körmenden megrendezett XIX. Országos Fazekas Pályázat és Kiállítás különdíját. Adott volt, hogy munkásságát bemutató önálló kiállításnak legyen helyszíne a Városi Kiállítóterem. A rendezvény aztán nemrég megvalósult, a megnyitón Hadnagyné Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár igazgatója méltatta Fazekas kerámiáit. Melyeket nemes egyszerűség jellemez.

– Nomen est omen – a név maga végzet, és ez igaz a kiállítóra is.

Családja bizonyíthatóan az 1700-as évektől Nádudvaron él, valószínű, hogy a Fazekas ragadványnév nemesedett családnévvé. Mindig is az jellemezte őket, hogy a felhasználandó agyag bányászásától egészen a kész termékek értékesítéséig minden munkafázist ők végeztek. Évszázadokon átívelő tapasztalat, tudás, és az ezekhez kapcsolódó egyéni díszítőelemek teszik gyönyörűvé a kerámiákat – hallottuk.

Dr. Kostyál László, Zala megyei múzeumigazgató-helyettes szerint a kiállító a magyar gerencsér társadalom legmagasabb szinten dolgozó alkotói közé tartozik. 1714-ben említik először a Fazekas családot, akik már akkor a fekete kerámiával foglalkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!