Változik a rendezési terv

2017.10.31. 07:30

Fórumot tartottak Körmenden a szivattyútelepről, a kerékpárútról és az M8-as új csomópontról

KÖRMEND Több ponton is változik a város rendezési terve, erről tartottak lakossági fórumot. Rápli Pál városi főépítész fontos változásokat vázolt fel a tervezett beruházások miatt.

Kozma Gábor

Rápli Pál városi főépítész tájékoztatott a lakossági fórumon Fotó: Jámbori Tamás

A hivatalosan településrendezési eszközök módosítása címet viselő lakossági fórumon szép számmal vettek részt a városházán. Nem véletlenül: Rápli Pál városi főépítész három olyan témakört vázolt fel, amely lényegesen megváltoztathatja az adott környéken élők eddigi életét. Elsőként a Büdös-árok került terítékre. A név találó, a kifolyó szennyvíz a Rába torkolatánál évtizedekig rontotta a levegőt. Ez már nincs így és a jövőben egészen más lesz a terület arculata, ugyanis jelentős beruházás indul, új szivattyútelepet építenek ide. Mindezt úgy, hogy az árvízvédelmet is megerősítik. Geri Péter tervező elmondta, hogy a IV. Béla király utcánál a korábbi rendezési terv szerint új nyomvonal lett volna, de az épülő műtárgy az útjába esik. Ezért a gyűjtőút szerepét a jövőben a Mónus Illés utca veszi majd át. Egyben itt lesz a belvárost elkerülő útszakasz is.

A tervező elmondta, hogy a módosításnál messzemenően figyelembe vették a lakossági érdeket, arra törekedve, hogy senkit se érjen hátrány. A résztvevők megtudhatták, hogy a szivattyútelep előtt parkolókat alakítanak ki, és azt is, hogy régészeti feltárás is lesz a területen.

Rápli Pál városi főépítész tájékoztatott a lakossági fórumon
Fotó: Jámbori Tamás

Az M8-as főútvonal új nyugati csomópontjának tervezett építése okán is módosítani kell a rendezési tervet. Rápli Pál kifejtette, hogy számos módosítást, korrekciót fűztek az állami beruházáshoz és sikerült egyezségre jutni: a mezőgazdasági területek hasznosítása, a sebességkorlátozás és a távlati fejlesztési célok tekintetében. A beruházás hatással lesz a városrész életére: új összeköttetések nyílnak, összekapcsolódnak az eddig különálló területek. A csomópont a felsőberki temető közelében fel- és lehajtókkal, rávezető szakaszokkal épül meg, és szó van egy kerékpáros aluljáró létesítéséről is. Egy kérdésre adott válaszból kiderült, hogy az építkezés engedélyezése rendben, akár holnap is indulhatna a munka, de a pontos időpont nem ismert. Egy hozzászóló a horvátnádaljai, negyvenéves játszótér sorsát hozta fel. A kedvelt gyerekparkot a beruházás miatt megszüntetik. A válaszban elhangzott, hogy a rendezési terv számol új zöldterülettel, itt létesülhetne új játszótér. Ám a terület jövőbeni tulajdonviszonyai ma még nem ismertek. Ha ez tisztázódik, akkor lehet majd érdemben szó egy új játszótér kialakításáról. A módosított rendezési terv a közzététel és a javaslatok után a képviselő-testület elé kerül majd jóváhagyásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!