Körmend

2015.01.12. 10:46

Helyi adó, forintok Körmenden

Körmend - Egyre fontosabb az önkormányzatoknak a helyi adóforintok gyors bevételezése. Ugyanis a központi támogatás egyre csökken.

Kozma Gábor

Az önkormányzati statisztikából kiderül, hogy az elmúlt év decemberéig helyi iparűzési adóból 519,5 millió, míg gépjárműadóból 76,4 millió forint folyt be a kasszába. A gépjárműadónak viszont csak 40 százaléka marad helyben, ez 30,5 millió, a nagyobbik rész a központi költségvetést illeti. A hónap végéig még 81 millió forintnyi iparűzési adó várható az üzleti éves adózók második félévi előlege miatt.

Idegenforgalmi adóból csupán 691 ezer forint jött össze. Itt előírás, hogy ezen dónem alól mentes a 18. évet be nem töltött lakos, illetve a helyi adókról szóló törvényben megfogalmazottak szerint a munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély is. Talajterhelés díjként 542 ezer forint folyt be, melyet önadózással kell teljesíteni a tárgyévet követő év március 31-ig. Fontos: a csatorna szolgáltatást igénybe nem vevők listáját a Vasivíz Zrt-től kéri majd ki az önkormányzat. Ennek alapján küldik majd ki januárban az érintetteknek a bevallási nyomtatványt. A talajterhelési díj azzal, hogy mértéke 100 százalékkal megemelkedett, komoly nehézségeket okoz a lakosságnak. Mint tájékoztattak, az önkormányzat megteremtette a lehetőséget arra, hogy segítse a lakosokat a csatornára való rákötésben. Ez esetben a talajterhelési díj elengedhető. Akik nem éltek ezzel a lehetőséggel, azoknál eljárnak a díj gyors behajtása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!