Körmend

2015.12.15. 16:03

Itt volt a leendő országos rendőr-főkapitány? – Sok a lány a körmendi rendőrképzésen

Körmend – Nyílt napot tartott a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola és a Körmendi Rendőrkapitányság. Csaknem 180-an hallgatták meg a tájékoztatókat és ismerkedtek a rendőri munkával az ujjlenyomatvételtől a fegyverekig. Biztosan betelik a kétszáz hely a következő tanévre.

Bakos Ágnes

– Az egész Dunántúlról jönnek, nem csak a régióból. Sőt, miskolci tanulónk is volt – mondta el Hollósi Gábor, a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója.

Emlékeztetett, hogy az egyetlen dunántúli rendészeti iskola a körmendi, ezenkívül működik még Szegeden, Miskolcon és Nagykovácsiban az Adyligeti iskola.

Sehol nem olyan magas a lányok aránya, mint Körmenden: a többi rendészeti intézményben húsz százalék körüli, Körmenden negyven százalék.

– A következő tanévre ezer hallgató felvétele az irányadó országosan, ebből kétszáz jut Körmendre – mondta el Hollósi Gábor. A november 27-ei nyílt napon mintegy háromszázan, a keddi bemutatkozáson körülbelül 180-an voltak, és legalább ennyi érdeklődőre számítanak 2016. január 13-án, amikor a harmadik nyílt napot tartják majd a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában – vagyis nem lesz nehéz „feltölteni” az engedélyezett létszámot.

Hogy mi a rendőri pálya motivációja? Nagyon vegyes a kép a hallgatók között. Van, aki családi indíttatásra tanul rendőrnek. Többen a divatos amerikai helyszínelő sorozatok miatt fordulnak a rendőri hivatás felé. És van olyan is, akit a kiszámítható életpálya, a biztos megélhetés vonz az egyenruhához.

Vannak nagyon nehéz anyagi helyzetből érkező diákok. Olyanok is, akiket komfort nélküli otthon vár haza – közülük többen inkább a hétvégéket is a körmendi intézményben töltik. Nekik egyébként munkát adnak a tanulás mellé: ebben a Szombathelyi Közterület-felügyelet az iskola partnere. A köztéri kamerarendszer figyelésére osztják be a diákokat hétvégente, hogy a tanulóidőre is keressenek pénzt.

Szakály Dániel éppen ujjlenyomatot adott, amikor azt mondta, kifejezetten a bűnügyi tevékenység vonzotta a nyílt napra. Mint mondta, akár felsőoktatásban, akár előbb a rendészeti iskolában, de mindenképpen ezt a pályát választja. Sopronból érkezett a körmendi iskolába.

– Az iskola alapvető feladata a rendőrség tiszthelyettesi állományának utánpótlása – szögezte le az igazgató a tájékoztatón. Akik a körmendi iskolában végeznek, azok közrendvédelemben, közlekedésrendészetben, bűnügyi vagy határrendészeti területen fognak dolgozni.

Érettségire épül a négy féléves körmendi képzés, jellemzően az iskolapadból azonnal ide kerülnek, akik rendőri pályára készülnek, de van, hogy huszonévesen dönti el valaki, hogy rendőr lesz.

– Volt olyan diákunk, aki a felvételi előtt két évre külföldre ment dolgozni, hogy a képzés idejére biztosíthassa a családjának a megélhetést. De volt már, aki családanyaként érkezett és végezte el az iskolát – sorolta Dremmel István, a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola oktatási igazgató-helyettese.

Fizikai és pszichológiai szempontból is meg kell felelni az iskola követelményeinek. Az alkalmasságot több fronton vizsgálják – erről is részletesen hallhattak az érdeklődők.

Aztán tavasszal kiderül, a nyílt napra ellátogatottak közül, kikből lesz rendőr. Ahogy Hollósi Gábor fogalmazott: lehet, hogy itt ült a tájékoztatón a leendő országos rendőr-főkapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!