Körmend

2013.06.17. 11:56

Jubiláló magyar-finn baráti kör

Régi barátság fűz össze embereket Körmendből és Heinavesiből. A körmendi magyar-finn egyesület most 45 éves.

Kozma Gábor

Ha a fiatalok, vagyis az utódok is úgy döntenek, akkor akár a száz évet is megérhet az idén 45 éves Magyar-Finn Baráti Kör a Rába parti városban. A jubileum alkalmából kilenc tagú küldöttséget fogadtak a helyiek, majd programok sora következett.

A finnek a többi között ellátogattak a jeli arborétumba, nagy sétákat tettek a Rába parton és természetesen felkeresték a körmendi családokat is. A pénteki, ünnepi pikniket a Rába partján vagy negyvenen tisztelték meg.

- Nyári meleg volt, amikor eljöttünk Heinavesiből, de már csak 12-14 fok van otthon - mondta el Leena Vlasoff, a finn delegáció vezetője. - Itt viszont igazi nyár tombol, ki is élvezzük - mosolygott, majd a körmendi egyesület vezetőjével, Bán Miklóssal jóféle pálinkával koccintottak. Babati Zoltán finom halászlét főzött és kelendő volt a hurka, a pogácsa is.

Ünnep a  fehér asztalnál. Balra Leena Vlasoff, jobbra Bán Miklós. Fotó: Kozma Gábor

Honfi József volt polgármester, a baráti kör egyik motorja elmondta, hogy új megállapodást is aláírnak. A Lions klubok veszik fel a kapcsolatot, ez újabb lehetőségeket teremt - hallottuk. Így is lett. A  két, a körmendi és a heinavesi klub vezetője piknik közben írt alá, hangsúlyozva: indulhatnak a karitatív jellegű kapcsolatok. Az ünnep  végén közösen énekelt a csapat magyar és finn népdalokat.

A jubiláló egyesület köszöntése szombaton a Körmendi juniális 2013 című,  zenével fűszerezett főzőversenyen folytatódott, hiszen a rendezvény egyik díszvendégei voltak. Az ünnepség helyszínén, a Körmendi Ipari Parkban  a komáromi finn baráti kör zenés műsot adott, s mint Tompa László szervező elmondta, fellépett a Vasboldogasszonyi táncegyüttes, valamint több ismert előadóművész is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!