Körmend

2013.12.16. 12:45

Felújították az állomás épületét és gyalogos felüljárót emeltek

Körmend - A GySEV nemrég átadta az utolsó fejlesztéseit a városban. Mint jelezték, a korszerű körülmények okán nőtt az utasforgalom.

Kozma Gábor

A projekt keretében 10 helyszínen összesen 192 gépjárműparkolót és 792 kerékpártárolót épített a társaság. Az utasok így helyben használt járművüket az állomásoknál hagyva ülhetnek át a vasútra, és háztól házig kényelmesen érhetik el úti céljukat. A projekt keretében intermodális közlekedési csomóponttá fejlesztették a körmendi állomást. A buszok és a vonatok utasait közös pénztáraknál szolgálják ki, a menetrendi információkat egységes utastájékoztató rendszer közli. Megújult a pályaudvar földszintje, kényelmes, tiszta és szép a váróterem, és elkészült a vasúti sínek felett átívelő, lifttel felszerelt gyalogos felüljáró is. 2013. december 11-ére valamennyi új létesítmény megkapta a használatbavételi engedélyt, és át is adták őket a forgalomnak. A felüljáró építését a város túlsó fele felé még folytatják, ennek befejezése tavaszra várható. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár az átadón kifejtette: – A GySEV Zrt. néhány napon belül a második jelentős fejlesztése végére tesz pontot. A vasúttársaság december elején érkezett el a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal 50 milliárd forintos korszerűsítésének záró szakaszába. A 116 kilométeres vasúti pálya felújítása mellett ütemezetten forgalomba áll négy új motorvonat is. A kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésével a vasúttársaság utasait a korábbinál érezhetően magasabb színvonalon képes kiszolgálni.

Az elkészült új pálya Körmendnél, háttérben a felüljáróval. Fotó: Szendi Péter

– Vasi, közte a körmendi fejlesztéseinkkel is szeretnénk elősegíteni célunk megvalósítását: minél több embert megnyerni a közösségi közlekedés ügyének. Fontosnak tartom elmondani, hogy a december 15-i menetrendváltástól épp ezen a szakaszon közlekedik majd az első két korszerű Flort motorvonat – mondta Kövesdi Szilárd, a GySEV Zrt. vezérigazgatója. Hozzá téve: a fejlesztések eredménye már az utasforgalomban is mérhető. Tavaly októberhez képest az idei tizedik hónapban átlagosan 11 százalékkal nőtt a fel- és leszálló utasok száma Körmenden. A teljes Szombathely-Szentgotthárd vonalon 5 százalékkal utaztak többen, mint egy évvel korábban. A társaság a fejlesztések lezárultával az utasok számának további növekedését várja.

Az átadón részt vett Bebes István polgármester is. – Egy hosszú menet végére kerül most pont. Évekig kiválóan együtt működtünk a társasággal és a Vasi Volánnal. Ennek köszönhetően épültek meg a fontos létesítmények és Körmend egyfajta közlekedési példa lett. Az önkormányzat teljességgel támogatta ezt a projektet. Most arra törekedünk, hogy éljünk a lehetőséggel. Papp László, a Vasi Volán vezérigazgatója elmondta, hogy az új autóbusz állomás beváltotta a reményeket. Az emberek, úgymond, díjazzák a korszerűséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!