Körmend

2014.07.28. 18:35

Megújulás előtt a Várkert

Körmend - A város önkormányzata, valamint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága együttműködik a Várkert átfogó felújításában. A gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek pályázatára is közösen startoltak sikerrel.

Kozma Gábor

A jól felépített és befutott pályázatnak köszönhetően 169 millió 381 ezer 357 forintból újulhat meg a körmendiek által jól ismert és szeretett Várkert. Amint azt Bebes István polgármester elmondta, a park hosszú távú, részben pihenési, részben történeti és turisztikai célú rekonstrukcióját, fejlesztését szolgálja az infrastruktúra korszerűsítése, ideértve a munkálatok során használt költségkímélő megoldásokat is.

- A park újjáépítése egyszeri, de hosszútávon ható beavatkozást jelent. A kivitelezőknek szem előtt kell tartaniuk a park ökológiai rendszerének épségét valamint a természeti, műemlékvédelmi érdekeket - fogalmazott a polgármester. A Várkert megújításának kiválasztott kivitelezője két vasi cég. A munkálatok márciusban vették kezdetüket, mégpedig fakivágással, faápolással és sarjirtással. Sokat változott a park úthálózata is az évszázadok során. A többi között ez is indokolttá tette a kert régészeti kutatását, amely nyáron zárult le. Hozadéka, hogy pontosították a kiviteli terven felvázolt utakat. Ez annak érdekében történt, hogy az útvonalakat érintő rekonstrukció során a történeti hitelességet biztosítsák. Jelenleg a tervek alapján az utak és a történeti hűségű sétányok rekonstrukciója ad feladatokat.

Dolgoznak a kivetelezők a Várkerben. A környezet megóvása érdekében a nemzeti parkkal közösen tervezték meg a munkát (Fotó: Szendi Péter)

 

-  A 2011- 12-ben kialakított tó menti sétány mellett 7 pihenőhely lesz, ebből kettő már készül. Augusztus végéig pedig mind a hét a helyére kerül. Így a Várkertbe kilátogatók csendes, nyugodt és kényelmes környezetben tudnak pihenni. A beruházás részeként megépítenek egy új fahidat, mégpedig a Rába töltés és a gimnázium mögött lévő területek közötti szakaszon. A hídon átvezető út az óriás platánfa mellett elvonulva a tó körüli utakba csatlakozik - tette hozzá Bebes István.

Mint megtudtuk, a csónakázótó állapotának javítása érdekében beszerelnek egy vízszellőztető berendezést is, amely a légkörből nyert levegőt fújja majd a vízbe. Méghozzá megfelelően porlasztva, ezáltal jó hatásfokkal dúsítja a tavat oxigénnel, így a tó vízminőségének lényeges javulása várható. A beruházás során figyelmet fordítanak arra is, hogy ne csak a park, hanem annak környezete is szépüljön, ezért növénykert északi határánál lévő 8-as út mentén lezáró cserjesort telepitenek, 450 méteren keresztül, ezáltal a főforgalmi út erős por- és zajterhelését kiküszöbölhetik. A kivitelezési szerződés szerint a munkálatok befejezési ideje 2014 októbere. A vállalkozó előteljesítésre jogosult, amennyiben ezt megengedi a munkák jelenlegi készültségi foka.

 

A barokk stílusú várkert helyreállításának célja a hazai gyűjteményes növénykertek és a védett történeti kertek értékeinek, speciális gyűjteményeinek megőrzése, sérült élőhelyeinek rendezése, rekonstrukciója, valamint a hozzájuk kapcsolódó természeti értékek regenerációjának elősegítése. Emelett természetesen a város lakói számára is sokat jelent majd a megújult park, mód és lehetőség lesz az aktív pihenésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!