Körmend

2013.07.29. 17:16

Újulhat a tárlat

Megújulhat a helytörténeti állandó kiállítás a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumban. A pályázatot benyújtották, várják az eredményt.

Ambrózai Zsuzsanna

A város alapításának 770. évfordulója alkalmából újítanák meg a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum állandó kiállítását. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelet útján kiírt pályázata kínálhat segítséget  a 19 éve létrehozott Nemzedékek Öröksége című helytörténeti kiállítás megújítására. A jubileum jövőre lesz, a pályázatot, amelyet egyhangúlag szavaztak meg a testületi ülésen,  nemrégiben nyújtották be. 

A tervek szerint a felújítás két ütemben zajlana. Az első ütem előkészítő munkálatokra vonatkozna, a második pedig  a már jelenleg is használt terekben  a város, a kastély és a Batthyányak történetét bemutató, látogatóbarát kiállítás kivitelezését  tartalmazná - mondta el Bebes István polgármester a legutóbbi időszaki kiállítás megnyitóján.

 


Kölcseys diákok a múzeumban. Ha minden jól megy, jövőre már a felújított tárlatot tekinthetik meg (Fotó: Szendi Péter)



Az első ütem részeként az előkészítést végeznék el, mely tartalmazza a látványtervet, az installáció tervezését,   valamint a belsőépítészeti tervezést és munkákat. Utóbbiak lényegesek és fontosak, ugyanis a jelenleg irodaként és raktárként funkcionáló terek is átalakulnának, a jövőben szintén kiállítótérként használnák őket. 

Maga a megvalósítás, a kivitelezés a jövő évre maradna, ha sikeressé válna a pályázat első üteme. Bebes István polgármester elmondta, jelenleg még tart a pályázat elbírálásának folyamata, várják az eredményt. A város részéről a szükséges hiánypótlás megtörtént, így most bíznak a pozitív eredményben. A pályázat második üteme tartalmazza a megvalósítást tehát, amely a 2014-es évben valósulhatna meg.

Jelentős év ez a város történetében, hiszen jövőre ünnepli Körmend a város alapításának 770. évfordulóját. 
- A célunk, az elképzelésünk ezzel a pályázattal az, hogy a jubileumra méltó és megfelelő állapotba kerülhessen a múzeum és maga a város is - mondta el a polgármester. 

Az első ütem megvalósulásának költség 16 millió forint, melyhez a fenntartó önkormányzatnak tízszázalékos önerőt kell biztosítania. A pályázat előfinanszírozású, így ha sikeres lesz, akkor a városnak a jövő évi költségvetésből kell majd elkülönítenie az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!