Kosárlabda

2007.09.20. 02:29

Változás Körmenden

Körmend - Sajtótájékoztatón jelentették be tegnap, hogy az SzSz Csoport lett az - új - Körmendi Kosárlabda Club Kft. tulajdonosa. A szerződés szerint a csapat működtetése október 1-jétől lesz a cég feladata.

Vastag Nándor

Bebes István elmondta, hogy a város emblematikus és nemzetközi elismerést is kivívó kosárlabdacsapata az elmúlt években nehéz időszakot élt át, és eddig soha nem látott mértékű - pontosan nem árulta el, hogy mekkora - tartozásokat halmozott fel, aminek következményeként a végleges megszűnés veszélye is fenyegette. Ezért nagy jelentőségű, hogy az SzSz Csoport vállalta, hogy nevét és erejét adja a megmentésére irányuló törekvéseknek az önkormányzat felügyelete mellett. Cél, hogy a biztonság és a nyugodt működés feltételeinek megteremtése után egy piaci alapokra helyezett sportegyesület jöjjön létre.

Szabó Szabolcs úgy kommentálta a szerződést, hogy szemüveggyártó és forgalmazó cége örömmel vállal szerepet az egyesületben, s a hivatalosan október 1-jétől életbe lépő megállapodás, reményei szerint, nem csupán egy-két évre, hanem hosszú távra szól. Tiszta viszonyokat szeretne, ennek érdekében csak előre tekintenek, a múltat le akarják zárni. A cégcsoport kötelezettségvállalása nem jelent automatikus biztonságot a kosárlabdaklubnak.

- A csapat tervezett költségvetése 120 millió forint, ennek egy része a tartozások rendezéséhez szükséges. A még most is létező Basketball Körmend Sport Kft. adósságának csak egy részét, mintegy 85 millió forintot vállaltunk át, a játékosok és az APEH felé fennállót, amit öt év alatt havi részletekben törlesztünk - mondta az új tulajdonos. - A városi támogatást nem kapjuk meg, hiszen ezt már felhasználták a konszolidációra. Egyelőre a költségek 60 százaléka áll rendelkezésre, a többit csak kellő szponzori és szurkolói összefogással lehet előteremteni.

A csapat névadó szponzora, a Lami-Véd marad, a támogatás mértéke az előző évivel megegyező lesz. A régi tulajdonosi körből viszont egyelőre senki nem vállalt támogatói szerepet. Az indulási jogot a 2007/2008-as bajnoki szezonra megkapta a klub. A város egyelőre nem lesz résztulajdonosa a kft.-nek, de a felállítandó felügyelőbizottságban vezető szerepet kap, így ellenőrizheti a KKC és a cégcsoport közötti viszonyt.

- Egy sportszerető üzleti klub létrehozására kell törekedni, ahol a tagok egymást segítve érvényesülnek a gazdasági életben, támogatják egymást, és az így szerzett haszon egy részét visszaforgatják a klubba - tűzte ki a célt Szabó Szabolcs, és hozzátette, hogy a szakmai munkában változás nem történt, mindenki a helyén maradt. S még azt is, hogy a továbbiakban kiemelt hangsúlyt akarnak fektetni az utánpótlás-képzésre, illetve a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére.

Érsek István elmondta: számára nagy megtiszteltetés, hogy az utánpótlásnál végzett munka után kinevezték a csapat ügyvezetőjének. (A legkisebb, kenguru korosztály mellett tovább edzősködik.) Nehéz helyzetben van az egyesület, szigorú gazdálkodást kell folytatni, nem szabad újra túlköltekezni. A csapat magyar magja együtt maradt, s ehhez megfelelő légiósokat szerződtetve a nyolc közé jutás elérhető a bajnokságban.

- Olcsó és jó játékosok szerződtetésére kell törekednünk a lehetőségeink miatt. Bár a horvát légiósokról sem mondtunk le végleg, egy amerikai center még a héten érkezik próbajátékra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!