Kosárlabda

2008.04.02. 02:29

Tradíció, út a döntőig

Szombathely (tg, vas) - Pénteken és szombaton - a házigazda Falco, a Körmend, a Paks és az Albacomp részvételével - az Arena Savaria ad otthont a kosárlabda Magyar Kupa négyes döntőjének.

Tóth Gábor

A Final Fourba jutott csapatok közül a Körmend a rekorder, hatszor ünnepelhetett kupaelsőséget, s ezzel az MK-győztesek ranglistáján a második helyet foglalja el a 17-szer nyertes Bp. Honvéd mögött, illetve az öt-öt sikerrel rendelkező Csepel és MAFC előtt. Háromszoros első az ASE, kétszeres az Albacomp, a Falcónak pedig még nem jutott a legfényesebb éremből.

A Körmend 1976 óta tagja az élvonalnak, s azóta sok szép sikert ért el az MK-ban, hat elsőség mellett két második és négy harmadik helyet könyvelhetett el. Az 1988/89-es idényben szerezte első érmét, egy bronzot, majd a következő sorozatban már győzelmet ünnepelhetett. A Rába-partiak az 1992/93-as szezontól kezdve gyakorlatilag kisajátították a kupa trónját, az 1995/96-os sorozat kivételével - amikor is harmadikak lettek - mindannyiszor a csúcsra értek, legutóbb pontosan tíz éve Körmenden. A piros-feketék tavaly is bejutottak a Final Fourba, s a házigazda Szolnok mögött a dobogó második fokára léphettek fel. A győzelmek alkalmával háromszor Patonay Imre, kétszer Fodor Péter és egyszer Földi Sándor ült a kispadon. Duplázni, tehát kupát és bajnoki címet nyerni egyszerre még nem sikerült, a leg-jobb kettős körmendi helyezés az MK-ban az első, a pontvadászatban a második pozíció volt. Ez az eredmény kétszer ismétlődött (1989/90 és 1996/97).

A Falco az 1992/93-as szezon óta íródó A-csoportos története során a kupában egy ezüst- és három bronzéremig jutott. A sárga-fekete drukkerek emlékezetében bizonyára még élénken él az 1997/98-as kupasorozat körmendi döntője, amikor a hazai pályán játszó piros-feketék 81:69-re verték a Földi Sándor által edzett megyei riválisukat. A szombathelyiek utoljára 2005-ben, Pakson szerepel-tek négyes döntőben, akkor bronzéremmel zártak. A sárga-feketék a 2001/2002-es szezonban szereztek mindkét sorozatban érmet: a bajnokságban és a kupában egyaránt bronzéremig jutott a Sugár úti egylet. Akkor Szrecsko Szekulovics kezdte trénerként az évet, ám szezon közben kénytelen volt átadni a helyét Zsoldos Andrásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!