Kosárlabda

2012.11.14. 10:27

EuroChallenge: közel a bravúrhoz (fotókkal)

Az EuroChallenge csoportkörének második fordulójában hatalmasat küzdött és közel járt a bravúrhoz a Lami-Véd Körmend kosárcsapata, de végül szoros végjátékban kikapott a Szolnoktól.

Vas Népe

Lami-Véd Körmend – Szolnoki Olaj KK 92-96 (19-28, 18-23, 23-26, 32-19).
– Körmend, 1200 néző, férfi kosárlabda EuroChallenge, csoportmérkőzés, vezette: Lukes (cseh), Somos (görög), Collin (francia).

Körmend: RUJÁK 19, SIMPSON 17/9, Ferencz 9/3, BULJAN 20/3, SHAW 25/6. Csere: Fodor G. -, Sonyák -, Kutasi 2, Farkas -, Kocsis -. Edző: Hencsey Tamás.
Szolnok: Simon B. 8/6, HORVÁTH Á. 21/9, Sehovics 6, KALVE 15, BÁDER 33. Csere: GAY 8/6, Szabó M. 5, Fodor M. -, Grebenár -. Edző: Pór Péter.
Az eredmény alakulása. 2. perc: 2-8. 6. perc: 10-15. 8. perc: 10-21. 14. perc: 19-40. 17. perc: 27-47. 23. perc: 43-54. 26. perc: 50-62. 33. perc: 69-77. 35. perc: 75-80. 38. perc: 86-86. 40. perc: 90-93.
Kipontozódott: Kalve a 38. percben.

A Rába-partiak első hazai EuroChallenge mérkőzésére nem telt meg a körmendi sportcsarnok, ami talán a késő esti (20 órás) kezdés, és a tv-s közvetítés miatt lehetett. A hangulatot azonban nem érhette kritika, a szurkolók remek buzdítással küldték harcba övéiket.

Már a mérkőzés elején magához ragadta a kezdeményezést a Szolnok, amiben Bádernek volt nagy érdeme. A center tarthatatlan volt a palánk alatt, sorra szerezte a duplákat, és az első negyedben 18 pontig jutott. Vezérletével a kisszünethez közeledve több mint tízpontos előnyre tettek szert a vendégek (8. perc: 10-21), de Ruják 2+1-gyel, majd Buljan triplával közelebb hozta csapatát. A hajrában az utolsó szó Horváthé volt, triplája után biztosan vezetett az Olaj (10. perc: 19-28).

A galériáért kattintson a képre!


Aztán a második etapban nagyon beragadt a házigazda, a vendégek ezt kihasználva 12-0-s sorozatot produkáltak (14. perc: 19-40). Rujákék támadójátéka ekkor eléggé döcögött a jó szolnoki védekezéssel szemben, hátul pedig túl sok helyet hagytak ellenfelüknek, így állandósult a húszpontos különbség. De nagyon küzdöttek a hazaiak, és a félidő előtti három percet 10-4-re nyerve csökkentették jelentős
hátrányukat (20. perc: 37-51).

A fordulás után is lendületben maradtak, zsinórban újabb öt pontot szereztek a vasiak, így a szolnokiaknak is fokozniuk kellett a tempót. A nagy rohanás közepette keveset hibáztak a játékosok, és mindkét oldalon potyogtak a kosarak. A Körmend a Buljan, Shaw duó vezérletével nagyon igyekezett, de tíz ponton belülre nem tudott jönni, mert a vendégeknek mindig volt válasza a felzárkózási kísérletekre (30. perc: 60-77).

Az utolsó felvonásban tovább fokozódtak az izgalmak, ugyanis az extázisban játszó Rába-partiak egyre jobban szorongatták a fáradó, és már többet hibázó ellenfelüket. Simpson és Ruják kosaraival került tízen belülre a házigazda, majd Buljan és Shaw tett a közösbe fontos pontokat. Utóbbi találatával előbb két pontra jött fel a vasi csapat, majd nem sokkal később az amerikai center triplával ki is egyenlített (38. perc: 86-86). Gay azonban gyorsan válaszolt egy hármassal, és a kosárelőnyét a véghajrában már jól őrizte az Olaj.
A fantasztikusan játszó és küzdő Körmend húszpontos hátrányát ledolgozva nyílttá tette a meccset, de az óriási bravúr sajnos elmaradt. Az Adria Ligában edződő Szolnok ellen győzelmet érdemeltek volna Buljanék, de a vereség ellenére a közönség zúgó vastapsa jogosan szólt percekig a kedvenceknek. A vendégek első győzelmüket szerezték meg az EuroChallengeben, a vasiak két forduló után még nyeretlenek.


A meccs értékelése
 

Hencsey Tamás: - Gratulálok a Szolnoknak! Sajnos Marcit nem tudtuk semlegesíteni, valamint előjött egy állandó problémánk, a lepattanózás - főleg támadólepattanóból engedtünk sokat ellenfelünknek. A második félidőben agresszívabban védekeztünk, próbáltunk több labdát szerezni, míg a hatodik emberünk a közönség volt, így végül ki-ki meccset tudtunk játszani. A végjátékban pedig az döntött, hogy a szolnoki kulcsjátékosok higgadtabbak voltak. Gratulálok a csapatomnak is, jól játszottak a fiúk.

Pór Péter: - Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, és jó ritmusa volt a játékunknak. A kulcs a védekezés volt, belőle gyors támadásokat tudtunk vezetni, de felállt védekezés ellen is betaláltunk. Megnyugtató előnyt szereztünk, és úgy tűnt megnyertük a meccset, de a második félidőben eljött a holtpont. A Körmend agresszívabban védekezett, valamint a közönség támogatásával nyílttá tette a meccset. A végjátékban azonban megőriztük a higgadtságunk, ami döntőnek bizonyult. Sűrű a programunk, a fáradtság is kijött, két napja még Ljubljanában játszottunk. Örülök a győzelemnek, és gratulálok a Körmendnek is.

Ruják András: - Teljesen más a célunk a sorozatban, mint a Szolnoknak, így tét nélkül játszhattunk. Különbség van a játékunkban, de nem tudjuk miért. Amit húsz perc alatt el tudunk rontani, azt ugyanúgy ki is tudjuk javítani. A védekezésünk az első félidőben nem működött, de utána megmutattuk, hogy van tartásunk. Egálnál pedig a tapasztalati különbség döntött.

Báder Márton: - Az első félidő alapján simább meccsre számítottam. A körmendiek visszajöttek a mérkőzésbe, de ebben mi is benne voltunk. Örülök a győzelemnek, de a játéknak nem, és a hibákat javítani kell. Sokat dolgoztunk a 20 pontos különbségért, de utána felpuhult a védekezésünk, s feljött a Körmend. Fontos nekünk az EuroChallenge, míg az ellenfelünknek sok sikert kívánok az alapszakaszra. Remélem, még találkozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!