Kosárlabda

2014.06.24. 17:20

A 2015-ös Eb jegyében

Szombathely - A vasi megyeszékhelyen zárja hathetes közös felkészülését a 2015-ös, magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő női kosárlabda-válogatott.

Horváth Erika

Az idei nyári felkészülés utolsó etapjához érkezett a magyar női kosárlabda-válogatott. Farkas Sándor szövetségi kapitány együttese hétfőn érkezett Szombathelyre, s jövő hétfőig dolgozik az Arena Savariában. A 19 tagú különítménynek két Vas megyei illetőségű tagja is van: a szombathelyi Őri Györgyi és a Körmendről indult Tahin Péter személyében utóbbi a válogatott technikai vezetője.

- Az eredeti elképzelés szerint május közepén kezdtük volna a munkát, s június második felétől erős ellenfelek ellen gyakoroltunk volna. Tavaly Kínában tettük ezt; idén Ausztráliába készültünk, de ez a túra valami miatt nem jött létre - magyarázta Farkas Sándor. - A körülményekhez kellett igazítanunk a felkészülést. Tíz nap után már erős ellenfelekkel játszottunk Kassán egy négycsapatos tornán, majd Horvátországban két mérkőzést. Most viszont már nem lehet erős riválisokat találni Európában. A szeptemberi vb-re készülők még nem dolgoznak, a többi csapat viszont az Eb-selejtezőket ezen a héten fejezi be.

A szövetségi kapitány elmondta, hogy a válogatott keret nyári programjáról heten - köztük kulcsemberek - lemaradtak: Krivacsevics Tijana és Zsovár Orsolya műtét, Raksányi Krisztina sérülés, Fegyverneky Zsófia és Nagy-Bujdosó Nóra magánügyi okok, Szécsi Orsolya amerikai államvizsgája, Quigley Alexandria pedig a WNBA-ban szereplése miatt. Most 14-en edzőtáboroznak Szombathelyen.

- Még a játékoskeresés időszaka van. Három meghatározó játékos, Horti Dóra, Honti Kata és Vajda Anna mellett a többiek, köztük fiatalok is, a lehető legtöbb lehetőséget kapják a bizonyításra.

Hogy mennyire tudnak élni vele, azt a Vas megyei kosárlabdabarátok is megtudhatják. Szombaton 18, vasárnap 15 órától csapnak össze a mieink Ausztria női válogatottjával. A mérkőzések ingyenesen tekinthetők meg az Arena Savariában.

Aztán jövő hétfőn befejeződik a válogatott idei programja. Mivel a 2015-ös Európa-bajnokságot Magyarország és Románia közösen rendezheti, ez a két válogatott a házigazda jogán eleve résztvevője a 20 csapatosra bővített tornának. Kedden a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) honlapján adta hírül, hogy a 2015. június 11. és 28. között rendezendő kontinenstorna magyarországi két selejtezőcsoportjának Sopron és Szombathely, a romániaiaknak Nagyvárad és Temesvár ad otthont. A torna második körének (a versenyben maradt 16 csapattal) Debrecen és Győr lesz a házigazdája, míg a döntő szakaszt (negyeddöntőket, elődöntőket, helyosztókat) Budapesten bonyolítják le.

- Hivatalos célkitűzés nincs, de én a legjobb 12-be jutást jelöltem meg - folytatta a kapitány. Ez nagyon komoly terv. Utoljára 2009-ben szerepelt a magyar együttes az akkor még 16 csapatos Eb-döntőben, és győzelem nélkül zárt.

Ugyan az még nem tudható, hogy a magyar válogatott a soproni vagy a szombathelyi csoportban kezdi-e majd az Európa-bajnokságot, mindenesetre az egyik helyszínnel való ismerkedésre is jó ez az edzőtábor.

 

FELÚJÍTÁS AZ ARENA SAVARIÁBAN?

Szombathely közgyűlése is foglalkozott már a kosár Eb-vel. Mint Foki Róbert, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Kht. igazgatója megerősítette, 85 millió forintról szóló TAO-pályázatot nyújtottak be az MKOSZ-hez az Arena Savaria és a Sugár úti sportcsarnok felújítására és karbantartására. Várhatóan heteken belül elbírálják a pályázatot. Már a közgyűlés elvi hozzájárulását is bírják arról, hogy a megítélt összeg lehívásához szükséges 30 százalékos önerőt biztosítja. A tervek szerint 30 millió forint szükségeltetik az aréna parkettacseréjéhez (nem az egész 2000, hanem csak a játéktér és környékének mintegy 1000 négyzetméterén). Padlófűtés van, de nincs alulról párologtatás és a parketta folyamatosan szárad. Farkas Sándor személyesen is bizonyította, hogy a labda sem úgy pattan róla, ahogy kellene. A pályázat sikerének függvényében tervben van még lámpacsere, festés, nyílászárócsere és öltözőfelújítás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!