Kosárlabda

2016.01.07. 17:16

Falco-Körmend vasi derbi - Új játékos a sárga-fekete és a piros-fekete együttesnél is

Szombathely - Az NB I-es kosárlabda-bajnokság idei első, 13. fordulójában megyei rangadót rendeznek: pénteken 18 órás kezdéssel a Falco-Trend Optika KC Szombathely az Egis Körmendet látja vendégül (M4 Sport).

Németh Zsolt

A vasi kosárlabdabarátok legnagyobb örömére rögtön megyei rangadóval kezdődik az új esztendő. Mindkét csapat mozgalmas napokat tudhat maga mögött. Szombathelyen Miljan Rakics személyében egy rutinos szerb légióst igazoltak - aki egyes, kettes és hármas poszton is bevethető. A sárga-feketék egyelőre nem küldtek el senkit, hat légióssal dolgoznak a folytatásban. Körmenden is akadt változás bőven a keretben. A piros-feketék igyekeztek beépíteni a sérült Kendrick Perry helyére igazolt Parrish „Perry” Pettyt, akit véglegesítettek. Bejelentették, hogy próbajátékra érkezik egy újabb kosaras, az amerikai Trey Mckinney-Jones. Sonyák Béla Oroszlányba igazolt, Sömenek Martin pedig Salgótarjánban játszik tovább.

A Falco négy vereséggel zárta a tavalyi esztendőt, vagyis jókor jött számára a téli szünet. A Körmend viszont előző három meccsén győztesen hagyta el a pályát. Utolsó bajnokiján például a Szolnokot verte imponáló teljesítménnyel (89-78).

A Körmend a tabella harmadik helyéről fut neki a rangadónak - ugyanúgy 9/3-as mutatóval áll, mint az első Szolnok és a második Paks -, a Falco (7/5) pedig a hetedik a rangsorban.

A körmendiek két új szerzeménye Teo Csizmics vezetőedzővel. Balról Parrish „Perry” Petty, akitvéglegesítettek, jobbról a szintén amerikai Trey Mckinney-Jones. Ő egyelőre próbajátékon van
Fotó: Szendi Péter

- Az elmúlt négy meccsünkből hármat idegenben játszottunk, Pécsen és Szegeden volt esélyünk a győzelemre, csak Fehérváron játszottunk egyértelműen alárendelt szerepet, itthon pedig a bajnoktól kaptunk ki - elevenítette fel az elmúlt sikertelen időszak eseményeit Kálmán László, a Falco-Trend Optika KC Szombathely trénere. - Természetesen szeretnénk előrébb állni a dobogón, de olyan nagy tragédia egyelőre nem történt - aki úgy gondolta, hogy a Falco bajnoki döntőt fog játszani, az nem mérte fel reálisan az erőviszonyokat. Az elmúlt napokban is becsülettel dolgoztunk, ami munkát el lehetett végezni, azt elvégeztük, felkészültünk a rangadóra. Finomítottunk a játékunkon és megpróbáltuk beépíteni a csapatba Rakicsot. Jó játékost igazoltunk, de kis időre még szüksége lesz, hogy teljes mértékben beilleszkedjen a játékunkba - ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy már a Körmend ellen is a segítségünkre lesz. Ellenfelünk szereti a gyors kosárlabdát, a gyors indításokat, sok könnyű pontot szerez. Megpróbáljuk tehát felállt védelem elleni játékra kényszeríteni, vagyis sok múlik a védekezésünk minőségén. Oda kell figyelni Channelsre, aki remekül bontja a védelmet, és törekednünk kell arra, hogy a Körmend - például Ferencz - minél kevesebb triplát dobjon. Ha riválisunkat hagyjuk kibontakozni, lendületbe jönni, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz. Ez az a mérkőzés, amit minden áron meg kell nyernünk! És szerintem van is esélyünk a győzelemre. Okos, szervezett, higgadt játékot várok majd a fiúktól. Tegye a dolgát mindenki, játssza mindenki azt amit tud, ami a feladata, nem szeretnék felesleges egyéni vállalásokat látni. Azt pedig majd az utolsó pillanatban döntöm el, hogy melyik légiósunk marad ki a keretből.

A piros-feketék a jó évzáró után a 2016-os esztendőt is szeretnék jól kezdeni, de nincsenek könnyű helyzetben.

- Az egyhetes szünet utáni időszakban igyekeztünk az új dolgokat a helyükre tenni - jelezte Teo Csizmics, a körmendiek mestere. - Petty méltó arra, hogy itt maradjon, és ha a szerdán elszenvedett sérülése - a térdére kapott egy rúgást - engedi, akkor játszani is fog pénteken, de nincs még túl jó állapotban. Keveset és elég régen játszott utoljára, idő kell, hogy jó formába lendüljön. A mérkőzés előtti napon ő csak a dobást gyakorolta. Ugyanakkor nem edzett Dickerson és Channels, mindkettő bokasérülés miatt. Utóbbi épp csütörtökön volt röntgenvizsgálaton, de nem biztató Dickerson állapota sem. Nehéz volt a készülődés, pénteken alig nyolcan tudtunk tréningezni. A próbajátékon lévő Mckinney-Jones még biztosan nem lép pályára, és erősen kérdéses az említett három idegenlégiós szereplése is. A Falco Rakics személyében remek játékost igazolt, de a többi kosarasa is képes nagyszerű teljesítményre, és akkor még nem beszéltünk a tehetséges, vagy épp már meghatározó hazai kosarasokról. Bőséges a keretük, ráadásul otthon játszanak a szombathelyiek, akik hazai pályán mindenkivel szemben előnyben vannak. Mindezeket tekintve egyértelműen ők az esélyesei a találkozónak, de nem feltartott kézzel utazunk a mérkőzésre. Mindegy, hogy ki tud pályára lépni, három győzelemmel a hátunk mögött motiváltak leszünk, most is a sikerért fogunk küzdeni!

Szombathelyiek egymás között. Kálmán László (jobbról) és Váradi Benedek talán a győztes taktikát beszéli meg
Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi klub 500 darab belépőt küldött Körmendre - a vendégjegyek pillanatokon belül elfogytak. A vasi megyeszékhelyen szerdán és csütörtökön is lehetett elővételben belépőket vásárolni. Amennyiben marad tikett, úgy pénteken 16.15-kor nyit ki az Arena Savaria főbejárati jegypénztára. A rendező klub arra kéri a szurkolókat, hogy időben érkezzenek a mérkőzésre, mert a fokozott biztonsági ellenőrzések miatt a belépétetés a megszokottnál lassabban zajlik majd.

A megyei rangadón a Papp Péter, Kapitány Gellért, Farkas Gábor játékvezetői trió fújja a sípot. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!