Kosárlabda

2016.01.08. 19:40

Rangadót nyert a Falco

Szombathely - Vasi rangadóval rajtolt az új esztendő az NB I-es férfi kosárlabda-bajnokságban: a Falco-Trend Optika KC Szombathely a szomszédvár Egis Körmendt fogadta. A derbi nagy csatában nyerte meg a második félidőre fejlavuló Falco.

Tóth Gábor

A mérkőzésre - szép számban kilátogató - körmendi szurkolók azt láthatták, hogy az alapembernek számító Dickerson, és az egyik új igazolás, Mckinney-Jones nem melegít be a társaival. Előbbit bokasérülés kényszerítette a padra, utóbbi pedig próbaidejét tölti a piros-feketéknél, még nincs játékengedélye. Az új irányító, Petty viszont szerelést öltött. Hazai oldalon is bevetették a friss igazolást, Miljan Rakicsot - a szakmai stáb döntésének értelmében Zsarko Csomagics maradt ki a csapatból.

Mindkét oldalon szokatlan kezdőötöst küldtek pályára az edzők. A találkozót Váradi duplája vezette fel, amire - a folytatásban is nagyon aktív - Petty válaszolt egy triplával. Erős tempóban nyitottak a csapatok, támadták a gyűrűt becsülettel, felváltva estek a pontok. Ám a nagy rohanásba csúszott azért némi hiba is. Hazai oldalon Rundles gyorsan begyűjtötte második hibáját, jöhetett a helyére az új fiú, Rakics. A Körmend remekül dobott távolról, így némi lépéselőnybe került (4. perc: 6-11). A Falco is könnyen került helyzetbe, de a dobások kimaradtak. Mégis egyenlített a házigazda (8. perc: 15-15) - ám a folytatásban is a piros-feketéknél volt az előny. A második negyed elején Petty már 10 pontnál járt, nehezen tartották őt a hazaiak. Ismét megugrott a Körmend. A szombathelyiek kimaradt helyzeteiből rendre leindított az MTE. Tóth Norbert triplája után Kálmán László kénytelen volt időt kérni (13. perc: 20-27). Felpörgette a játékot a Falco, de egyszerűen képtelen volt gyűrűbe találni, a tiszta ziccerek is kimaradtak - távolról pedig abszolút veszélytelen volt a házigazda. De a Körmend is kapkodott. Így állóháború kerekedett a csatából. A Falco eszmélt előbb, kezdett zárkózni (17. perc: 26-29). Ám amikor kellett, körmendi oldalról mindig megrázta magát valaki. Rakics fontos pontokkal jelezte, hogy számíthat rá a Falco - a Körmend csapatként araszolt, és okosan, szervezetten, higgadtan játszott. A félidőt - stílszerűen - Katura triplája zárta. Nem talált fogást ellenfelén a házigazda, jókor jött számára a nagyszünet (20. perc: 30-38).

Fordulás után Váradi irányításával élesebb játékkal rukkolt elő a Falco (23. perc: 35-40), de a Körmend felvette a kesztyűt. Minden egyes labdáért parázs csata dúlt. Óriási különbséget jelentett a felek között, hogy a vendégek pontosabban dobtak. A frissen beállt Hódi mutatta meg a szombathelyieknek, hogy távoltól is be lehet találni. Mintegy varázsütésre elkapta a fonalat a Falco. Váradi eksztázisban játszott, egyre több társa nőtt fel mellé - például a palánk alatt ügyködő Wright - , fordított is a házigazda (27. perc: 48-46). Az utolsó etapnak már a Falco futhatott neki előnyből (30. perc: 56-51). A Körmend viszont egy pillanatra nem adta fel, eltüntette a hátrányát (33. perc: 59-58) - Katura nagyon elemében volt. Butorac negyedik triplája jelentett némi kapaszkodót a Falcónak. A Körmend sietett a hazaiak segítségére, sorra hagyta ki a büntetőket a fontos pillanatokban - Petty viszont nem lassított. Hazai oldalon Rundles is elkezdte gyűjtögetni első (!) pontjait (37. perc: 72-63). Fogyott az idő, és Körmend a hajrában már nem tudott újítani - talán el is fáradt a szűk kerettel dolgozó vendég. Nagy csatában csikarta ki a győzelmet a Falco.

 

 

Falco-Trend Optika KC Szombathely-Egis Körmend 73-69, (18-19, 12-19, 26-13, 17-18). - Szombathely, 3200 néző, NB I. A csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés, vezette: Papp P., Kapitány G., Farkas G.

Falco: Rundles 6, Simon K. -, VÁRADI B. 21/6, Hallik 4, WRIGHT 13. Csere: RAKICS 12/6, BUTORAC 13/12, Bognár 1, Dobos -, Hódi 3/3. Edző: Kálmán László.

Körmend: PETTY 19/6, KATURA 17/12, Ferencz -, Farkas -, Duinker 8. Csere: Tóth N. 6/3, CHANNELS 16, Lakosa 3/3. Edző: Teo Csizmics.

Az eredmény alakulása, 4. perc: 6-11. 8. perc: 15-15. 13. perc: 20-27. 17. perc: 26-29. 20. perc: 30-38. 23. perc: 35-40. 27. perc: 48-46. 30. perc: 56-51. 33. perc: 59-58. 37. perc: 72-63.

 

Kálmán László: - Igaz rangadót játszottunk: két jó csapat lépett pályára, remek volt a hangulat! Mi inkább fordulás után koncentráltunk jobban, akiknek az első félidőben nem ment, azok feljavultak a második játékrészre. Akik pedig a padról szálltak be, nagy lökést adtak a csapatnak. Fontos győzelmet arattunk, amit meg fogunk ünnepelni!

Teo Csizmics: - A harmadik negyedet nagyon elrontottuk, ebben a játékrészben 26 pontot kaptunk, ekkor dőlt el a meccs. Sajnos az irányítóink a napokban alig-alig edzettek, ez a hajrában meg is látszódott: sok labdát adtunk el, rossz döntéseket hoztunk fontos pillanatokban.

Miljan Rakics: - Nagy meccset játszottunk, nagy győzelmet arattunk! Főleg annak tükrében értékes a siker, hogy az előző négy bajnokiját elbukta a Falco. Óriási volt a hangulat, nagyot harcoltunk, van  okunk az ünneplésre - öröm ilyen atmiszférában kosárlabdázni. Jól éreztem magam a pályán, örülök, hogy valamit én is hozzá tudtam tenni valamit a sikerhez.

Petty Parrish: - Sajnos a harmadik negyedbe nagyon bealudtunk, kihagyott a védekezésünk. Beestek a Falco triplái, ettől erőre kapott a házigazda, és megfordította az állást. A végjátékban is volt esélyünk kicsikarni a győzelmet, de rendre rossz döntéseket hoztunk. Még csak pár napja vagyok itt, de egészen jó csapatba kerültem - és játszunk mi még a ma mutatottnál jobban, sokkal jobban. Nem kell csüggedni, megpróbáljuk mielőbb feledtetni ezt a vereséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!