Kosárlabda

2015.07.08. 12:08

Igazolt a Falco: horvát hátvéd, magyar center, fiatalok

Szombathely - Sajtótájékoztatón jelentették be a Falco KC Szombathely NB I-es kosárcsapatának két új igazolását, a horvát hátvédet, Dino Butoracot és a magyar centert, Dobos Lászlót.

Tóth Gábor

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szakmai stáb a 25 éves, 192 centis horvát Dino Butorac személyében találta meg az Olaszországba távozott Perl Zoltán utódját. Az egyes-kettes poszton is bevethető játékos az előző két szezont Svédországban töltötte, mindkétszer bajnok lett a Södertälje Kings csapatával. A mögöttünk hagyott szezonban 46 mérkőzésen kapott lehetőséget, 28 perceket töltött a pályán, ez idő alatt 10,5 pontot, 3,4 lepattanót, 1,9 gólpasszt átlagolt. Butorac fiatal kora ellenére rutinos játékosnak számít, a horvát, a bosnyák és a montenegrói bajnokságban is kipróbálta magát. Továbbá szerepelt a horvát U19-es és U20-as válogatottban is.

A palánk alá - kölcsönben - Dobos László érkezett. A Kecskeméten nevelkedett 22 éves, 222 centis center a spanyol első ligában szereplő Zaragoza játékosa. Az előző idényt a több játéklehetőség reményében a spanyol másodosztályú Coruna színeiben töltötte, ahol 22 meccsen lépett pályára. Dobos végigjárta a korosztályos magyar válogatottakat, a felnőtt nemzeti csapatban 14 alkalommal kapott lehetőséget, hosszú légióskodás után tér vissza az országba. Dobos szerződése tartamaz két hét próbaidőt, ez idő alatt a klub szakmai, vagy egészségügyi okok miatt egyoldalúan felbonthatja a megállapodást.

Dobos László Spanyolországból tér haza a Falco KC kedvéért
Fotó: facebook.com

- A horvát fiúnak remek keze van, Svédországban szereinten nem használták ki teljesen a benne rejlő lehetőségeket - fogalmazott Kálmán László, a Falco KC Szombathely vezetőedzője. - Ponterős kosaras, gyors, csapatember, képes kiszolgálni a társait, tud védekezni is és tud irányítót is játszani. Egyértelműen sokat várok tőle. Dobos Laci szimpatikusan állt hozzá a feladathoz: játszani, fejlődni akar - nagyon motivált. Biztos vagyok benne, hogy segítségünkre lesz a palánk alatt.

Gráczer György ügyvezető jelezte, hogy a felnőtt válogatott bő keretébe is bekerülő Bognár Kristóf egy évvel meghosszabbított a szerződését, marad a Falcóban. Mint ahogyan továbbra is a felnőtt csapattal készül a saját nevelésű Simon Kristóf, Bazsó Brúnó, Hódi Patrik, Kovács Bence. Szerződést kapott a 17 éves, jelenleg az U18-as válogatottal dolgozó 196 centis hármas poszton bevethető Durázi Krisztofer is. Tanulmányi okokból viszont Pécsett folytatja pályafutását Popgyákunik Balázs - Gráczer György megjegyezte, bízik benne, hogy az egyetem után hazatér Szombathelyre. Váradi Benedeket még egy éves szerződés köti a Falcóhoz, a klubvezetés azon dolgozik, hogy meghosszabbítsa a megállapodást.

- A fiataloknak bőven lesz lehetőségük a bizonyításra - szögezte le Kálmán László. - A Falcónál ez az egyetlen járható út, a jövőben minél jobban támaszkodnunk kell a saját utánpótlásunkra nyugodt vagyok, mert az ország egyik legjobb utánpótlásképző műhelye dolgozik Szombathelyen. Lehet, hogy az elején döcögős lesz, de kis türelemmel, idővel remek csapatunk lesz.

Majd visszatérve az előttünk álló szezonra a tréner jelezte, egy amerikai irányítóvval már közel az egyezség, valamint két magas embert még szeretne mielőbb a csapatában tudni.

A sajtótájékoztatón részt vett még Koczka Tibor alpolgármester is. Aki gratulált az elmúlt évben elért eredményhez, és jelezte, hogy a Falco továbbra is számíthat a város támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!