Kosárlabda

2009.04.06. 02:29

Kálmán: Azt javaslom a bíróknak, hagyjanak fel a játékvezetéssel! - képgaléria a döntőről

Szombathely - Akárcsak tavaly, idén is hazai pályán bukta el a kosárlabda Magyar Kupa döntőjét a Falco. A sárga-feketék a fináléban ezúttal a Pécs gárdájától kaptak ki. Szekulovics edző azt kifogásolta, hogy a bírók nem fújtak hazai pályát, Kálmán László pedig egyenesen visszavonultatná a sporikat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bár az Arena Savaria nem telt meg a kupadöntőre, azért remek hangulat fogadta a pályára lépő csapatokat.

A Falcónál Csirics és Kálmán - akárcsak az elődöntőben - a padon maradt. Rohanós tempóban, szigorú védekezéssel kezdtek a felek (4. perc: 7:7). A vendégeknél Kelley, a hazaiaknál Horváth Zoltán termelte a pontokat. A percek múlásával a jobban dobó Falco lépéselőnybe került, ám a Pécs tapadt szorosan (16:12). A 7. percben felrobbant a csarnok: pályára lépett Kálmán és Csirics. Hogy aztán egy pillanatra el is némuljanak a vasi szurkolók: Horváth Zoltán már a 8. percben begyűjtötte harmadik hibáját, a padra kényszerült. A Pécs remekül, kőkeményen védekezett - de a vasiaknál volt az előny. 

A második etap elejét azonban nagyon elkapta a PVSK, és átvette a vezetést (14. perc: 28:32). A mecsekiek belőtték magukat távolról, jól védekeztek, a Falco viszont nagyon sebezhető volt a palánk alatt - vissza is kellett küldeni a pályára Horváth Zoltánt. Most a vendégeknél volt az előny, és a Falco kapaszkodott (17. perc: 36:37). Forrtak az indulatok a csarnokban, a játékvezetők ítéletei sokszor kiverték a biztosítékot a sárga-fekete drukkereknél. Parázs, hajtós csata első fele után döntetlennel vo- nulhattak pihenőre a csapatok (20. perc: 42:42).

A második félidőt Kálmán és Kelley dobópárbaja nyitotta, de egyre többen szálltak be a pontszerzésbe (24. perc: 52:52). Nem tudtak egymástól ellépni a felek. A nagy feszültségben Alekszicsnél pattant el a cérna: Lakatost lökte el durván - technikait kapott tettéért. Pörgött mind a két csapat, de a Falco került lé- péselőnybe (26. perc: 60:55), Sztojan Ivkovics persze rögtön időt kért. A folytatásban minden egyes pontért megharcoltak a játékosok, de a sárga-feketék őrizték fórjukat (30. perc: 69:64). A negyedik negyedet is Kálmán triplája nyitotta, de természetesen nem maradt el Kelley válasza. Folytatódott tehát az adok-kapok - igaz, egyre több hibával (33. perc: 74:70). Aztán kiegyenlített, majd átvette a vezetést a Pécs (35. perc: 76:77). Lakatos, illetve Bencze pontozódott ki, de az iram nem lanyhult. A hajrában egyre biztosabban vezettek a pécsiek (37. perc: 83:90), a Falco játékán pedig némi tanácstalanság érződött. Az utolsó percekben kapkodott, futott az eredmény után a szombathelyi csapat, de már nem sikerült visszahozni a meccset. A mérkőzés végén a játékvezetők - biztonsági őrök fedezékében - villámgyorsan elhagyták a pályát.

Úgy tűnik, hogy nem hoz szerencsét a hazai pálya a Falcónak, hiszen tavaly a Paks, idén a Pécs nyerte a Magyar Kupát az Arena Savariában. A PVSK szigorúan védekezett, jól dobott, hosszabb volt a kispadja, és több remek egyéni teljesítményt tudott felmutatni, mint a Falco. Tegyük hozá: Kálmán és Csirics sérülten játszott.

Szrecsko Szekulovics: - Ilyen bíráskodás mellett nem volt esélyünk a győzelemre, főleg Pálla és Földházi ténykedése volt felháborító. Nem értem, hogy a Falcónak mért nem fújnak soha hazai pályát? Többször is elléptünk ellenfelünktől, de a bírók mindig közbeléptek. Elég erős csapat a Pécs, nem kellett volna őket segíteni - így nem volt esélyünk. Jól küzdöttünk, de sajnos a végére felőrlődtünk, nem bírtuk a csatát. Nagyon sajnálom, hogy így alakult.

Kálmán László: - Többször is vezettünk, kezünkben volt a mérkőzés, de buta hibákat vétettünk. Szerintem ilyen bíráskodás mellett nem érdemes kupadöntőt rendezni, lehet, hogy idegenben jobb fújást kaptunk volna, ilyen játékvezetés mellett nem volt esélyünk. A sportág érdekében azt javaslom mindhárom bírónak, hogy hagyjanak fel a játékvezetéssel.

Horváth Zoltán: - Mindent megtettünk, keményen küzdöttünk. A vége előtt pár perccel hiába vezettünk nyolc ponttal, nem tudtuk megtartani az előnyünket. Jobb volt a Pécs, gratulálok nekik.

Sztojan Ivkovics: - Bebizonyítottuk, hogy a magyar kosarasoknak is van helye a magyar pályákon: sokszor hárman, olykor négyen voltak nálunk a pályán.

Dénes Gábor: - Mindkét nap jól, kiegyensúlyozottan játszottunk. Közönségszórakoztató meccset vívtunk a Falcóval, a jó védekezés döntött a mi javunkra. Nagyon örülök a kupagyőzelemnek, megérdemeltük a sikert.

Sterbenz Tamás, az MKOSZ főtitkára: - Az a két csapat jutott a döntőbe, amelyek a legstílusosabban játszottak. A fináléban pedig az nyert, aki a saját játékát 40 percen keresztül tudta játszani. A rendezéssel teljes mértékben elégedettek vagyunk.



Képgalériánkért kattintson a fotóra, vagy ide!

Falco-Szova KC Szombathely-Pécsi VSK-Pannonpower 87:98 (23:18, 19:24, 27:22, 18:34 ). - Szombathely, 2500 néző, kosárlabda Magyar Kupa, döntő, vezette: Földházi, Pálla, Bognár.

Falco: Vida -, Hudson 14/3, Lakatos 4, Percsics 10/6, HORVÁTH Z. 21/9. Csere: Csirics 11/3, KÁLMÁN 21/9, Vrsaljko 6, Feigl -. Edző: Szrecsko Szekulovics.

PVSK: KELLEY 31/9, WITTMANN 20/12, Dénes 3/3, Grebenár 5, BENCZE 13. Csere: Czigler -, Hosszú 8/6, Alekszics 13/9, Tóth N. 5/3. Edző: Sztojan Ivkovics.

Eredmény alakulása: 3. perc: 5:4. 7. perc: 16:12. 13. perc: 25:27. 17. perc: 36:37. 20. perc: 40:39. 24. perc: 52:52. 26. perc: 60:55. 30. perc: 69:64. 35. perc: 76:77. 37. perc: 83:90. 39. perc: 87:95.

Kipontozódott: Lakatos a 36., illetve Bencze a 36. percben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!