Kosárlabda

2009.02.06. 03:29

Mi lesz veled, (ko)Sárvár?

<b>Sárvár </b> - Február 2-ától a klub tartozása miatt leálltak a tréninggel az NB I/B-ben harmadik helyen álló Univerzál Pack-FKSzC kosarasai.

Gergácz Zoltán

Az NB I/B-s kosárlabda-bajnokság Nyugati-csoportjában eddig remekül szereplő, 15 mérkőzésből 13-at meg-nyerő sárvári Univerzál Pack-FKSzC gárdáját is elérte a gazdasági válság. Noha profi játékosa nincs (mindenki tanul vagy dolgozik), s a vezetőség is társadalmi munkában teszi a dolgát az ügyvezető kivételével (de neki sincs fizetése), a klub már huzamosabb ideje nem tudja fizetni az útiköltség-térítést, így a játékosok február 2-án úgy döntöttek: elég a hitegetésekből, nincs tovább. Se tréning, se meccs. Hiába ült össze a válságkezelő stáb - Novák János ügyvezető, Rózsa Ferenc és Kovács Jenő elnökségi tag, Szájer József edző - a probléma megoldására recept ugyan van, de orvosság, azaz pénz pillanatnyilag nincs.

- A vesszőfutásunk két tényezőre vezethető vissza - mondta Novák János, aki 1995-től viszi a klub ügyeit. - Egyrészt a Flextronics pénzügyi támogatásának a teljes elmaradására, másrészt arra, hogy a csapat mellett korábban több olyan támogató is volt - szigorúan gazdasági kapcsolat alapján -, akik most bedobták a törülközőt. A Flextől korában éves szinten 7-7,5, a várostól 2,5 milliót kaptunk. 2008 őszén kifizették helyettünk az elmaradt három hónap terembért, 1,2 millió forintot, amit ezúton is köszönünk. De 2008 szeptemberében felemelték 5500 Ft/órá- ra, így ez éves szinten kb. 4 millió forint. A Flextől 2006 novemberétől csak háttérsegítséget kapunk, anyagit nem. A klubot ebben a nehéz helyzetben a nagyobb önkormányzati támogatás mellett csak egy társnévadó szponzor mentheti meg. Nem tétlenkedem, folyamatosan tárgyalok a különböző cégekkel, eddig különösebb eredmény nélkül. Kár lenne a sikerekben gazdag 14 évért.

- Tisztában vagyunk a mai gazdasági helyzettel, tudjuk a megyei nehézségeket, de szeretnénk felhívni a figyelmet egy olyan problémára, ami az egész megye közvéleményét érinti. A sárvári kosárlabda- klub harmadik a megyében, és a felnőtt mellett öt korosztályos csapatot működtet (a hatodikat a megemelkedett te-rembér miatt nem tudtuk felvállalni). Van egy kosárlabdaműhely a megye második legnagyobb városában helyi vagy környékbeli fiatalokkal. Mint szombathelyi lakos úgy gondolom, hogy a sárváriaknak ez az egyesület létfontosságú kell hogy legyen. Ennek a műhelynek tovább kell mennie. Egyrészt a fiatalok miatt, másrészt azért, mert akik a Falco és a Körmend 12-es keretébe nem férnek be, itt játéklehetőséget kaphatnak, edződhetnek. Ez sportszakmai szempont is. Az utolsó pillanatban vagyunk, s ebben a nehéz helyzetben - időlegesen - a megyei és a helyi önkormányzatnak is jobban kellene segítenie a csapatot - mondta Kovács Jenő.

- Sajnos már december elején, az elnökségi ülésen mutatkoztak a jelek - mondta Rózsa Ferenc, a Flextronics volt üzemeltetési igazgatója. - A Flex 2000 őszétől a névadó szponzorunk. Az első három év remek volt, még külföldi tornákra is futotta. Következett egy hasonló időtartamú vegetáció, majd 2006- tól megszűnt a támogatás, csak ígéret volt. Több leve- let is írtunk az amerikai központba, de még válaszra sem méltattak bennünk. Bár folytak be bizonyos szponzori pénzek, ezek gépkocsi-költségtérítésre ki lettek fizetve, de nem a teljes összegek. A játékosok akkor azt vállalták, hogy december végéig a fentiek ellenére is teljes erőbedobással játszanak tovább. Ennek nemcsak maradéktalanul eleget tettek, hanem várakozás felett szerepeltek. Most, másfél hónap távlatában ugyanez a helyzet állt elő. Az elnökség nem tud mást ígérni, mint hogy mindent megtesz azért, hogy ne a saját pénzükön kelljen edzésre járni au-tóval, illetve hogy ez törlesztve legyen. Csodálom a játékosokat, hogy eddig volt türelmük.

- Közös elhatározás volt a játékosok részéről, hogy a hétfői nappal leállunk. Ezt tudomásul vették a vezetők és én is. Hogy hogyan tovább? Ha valaki sportoló, akkor bármilyen körülmény is adódik, karban tartja magát. Remélem, mindenki mozog, vannak, akik Körmendre kéredzkedtek be. Jó szezon van mögöttünk, a fentiek ellenére is bízom abban, hogy lesz folytatás - mondta Szájer József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!