Válogatott mezben

2018.02.24. 15:30

Govens Darrin tudja, hogy sokat várnak tőle a szurkolók

Az amerikai Govens Darrin lassan három éve kosárlabdázik Magyarországon, posztján a bajnokság egyik legjobbja – a Falco KC kosarasa helyet kapott a magyar válogatottban.

Tóth Gábor

Govens Darrin ígéri, minden erejével azon lesz, hogy rászolgáljon a megelőlegezett bizalomra Fotó: Szendi Péter

A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely NB I-es kosárlabdacsapatának hátvédje, Darrin Govens 2011-ben érkezett meg Európába. Kosarazott Izlandon, Izraelben és Görögországban. A 2014/2015-ös szezont már Magyarországon, Körmenden kezdte meg, aztán zalaegerszegi mezben pattogtatott, majd 2016 nyarán Szombathelyre tette át a székhelyét – ahol a sárga-fekete szurkolók nagy kedvence, a Falco első számú játékosa lett. Govens Darrin tavaly december 4-én megkapta a magyar állampolgárságot, január 5-én lett 30 éves, február 23-án pedig Litvániában bemutatkozhatott a magyar férfi kosárlabda-válogatottban.

– Előzetesen nem sokat tudtam Európáról, tulajdonképpen az ismeretlenbe vetettem bele magam akkor, amikor 2011-ben aláírtam a szerződésemet izlandi csapatommal – árulta el Govens Darrin. – De azóta sem bántam meg a döntésemet. Minden ország- és klubváltásomnál azt tartottam szem előtt, hogy jobb bajnokságba, jobb csapatba igazoljak, hogy legyen lehetőségem a fejlődésre. És most úgy érzem, jobb kosárlabdázó vagyok, mint amikor belevágtam az európai kalandba. Minden országban igyekeztem jól érezni magam, soha nem volt különösebb problémám. Mégis, valamiért úgy tűnik, hogy Magyarország az én igazi közegem – barátságos, élhető az ország, kedvesek az emberek, szenvedélyesek a szurkolók, a bajnokság pedig évről évre erősebb. Érdekesen alakult a magyarországi pályafutásom: éppen a három nagy rivális mezét húztam magamra. De igyekeztem mindenhol a tudásom legjavát nyújtani. A körmendi történet valami okból nem sikerült, így ott csak kis időt töltöttem. Zalaegerszegen már jól játszottam, Szombathelyen pedig kiteljesedtem. Otthonra találtam a Falcóban – nem véletlen, hogy a nyáron meghosszabbítottam a szerződésemet. Nagyon tetszik a csapatot körülvevő közeg. Családias a hangulat, mégis profi a klub, jók a körülmények, csak a munkára kell koncentrálni.

– Karrierem újabb, nagy lépése a magyar válogatottság – jelezte Govens. – Nem titok, amikor otthon elmondtam, hogy magyar válogatott leszek, a családtagjaim, a barátaim először nagyon csodálkoztak. Ma viszont már nagyon büszkék rám. Komolyan vettem az állampolgársági vizsgát és komolyan veszem a nemzeti csapatot is, minden válogatottmeccsemen igyekszem majd tudásom legjavát nyújtani. Amikor jött a lehetőség, nem sokat gondolkodtam, vállaltam, büszke voltam rá, hogy az ország így ismeri el a pályán mutatott teljesítményemet. Azon leszek, hogy ne okozzak csalódást. Persze a válogatottszünetekben pihenhetnék is, de számomra újabb kihívás a világbajnoki selejtező – én pedig szeretem a kihívásokat, szeretek nyomás alatt játszani. Mert tudom, hogy a magyar szurkolók sokat várnak tőlem. És nem tagadom, az is vonzott a lehetőségben, hogy számomra ismeretlen ellenfelek, csapatok ellen tehetem próbára a tudásomat. Korábban már részt vettem a válogatott edzőtáborában, megismerkedtem a szakmai stáb elképzeléseivel, a csapat által alkalmazott játékrendszerekkel.

Govens Darrin ígéri, minden erejével azon lesz, hogy rászolgáljon a megelőlegezett bizalomra
Fotó: Szendi Péter

Beszélgettem a srácokkal, hiszen a keretből szinte mindenkit ismertem, ha másként nem is, de ellenfélként biztosan. Érdekes lesz a legjobb magyar kosarasokkal egy csapatban játszani. Egyébként mindenki kedvesen, segítőkészen fogadott a válogatottnál, de tudom, hogy ez megelőlegezett bizalom, nekem rá is kell szolgálnom az elismerésre. Biztosan felemelő érzés lesz válogatottmezben pályára lépnem az Arena Savariában. Amikor kiderült, hogy válogatott leszek, Srecko Sekulovic mester is gratulált – aki nagyon büszke arra, hogy a Falco négy játékost is ad a nemzeti csapatba.

– Profi játékos vagyok, ezért nem tudom megmondani, hogy mit hoz a jövő, melyik országban, melyik csapatban játszom jövőre. De az biztos, hogy mindenáron nem akarom elhagyni sem Magyarországot, sem a Falcót – zárta szavait Govens Darrin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!