Kőszeg

2013.09.29. 08:50

Vezetnek a keringési betegségek és a rák

Kőszeg - Kőszeg népegészségügyi helyzetéről is tanácskoztak a múlt csütörtökön Kőszeg képviselői.

Némethy Mária

A város tisztifőorvosának összeállításából kiderül: tavaly Kőszegen mindkét nemnél a keringési betegségek következtében hunytak el a legtöbben: az elhalálozott nők 45, a férfiak 34,57 százaléka. Második helyen nőknél és a férfiaknál is a daganatos betegségek okozta halálozás áll (nők: 26,25 százalék, férfiak 25,93 százalék). A statisztikák szerint a férfiaknál harmadik helyen az emésztőrendszer és a légzőrendszer betegségei vannak, nőknél balesetek, esések.

A haláloki struktúra Kőszegen a Vas megyei és az országos adatokhoz viszonyítva közel azonos.

A keringési rendszer megbetegedései okozta halálozás mindkét nemnél vezető szerephez jut. Ennek fő okai az idült szívbetegségek, magasvérnyomás, érelmeszesedés. A nők vezetnek a keringési halálozásban, kiemelve a szívbetegségek okozta halált. Ez a jelenség sajnos országosan is megfigyelhető.

A daganatos megbetegedések okozta halálozás vezető oka mindkét nemben továbbra is a légcső, hörgő és a tüdő rosszindulatú daganatai (26-26 százalék), melynek hátterében az esetek jelentős részében a dohányzás áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!