Kőszeg

2013.10.23. 21:25

Gomba és csülök - Sok ételt készítettek Orsolya-napkor

Kőszeg - A zsűrinek nehéz dolga volt, amikor tagjai a hétvégén értékelték az Orsolya-napi gasztronómiai fesztiválra benevezett ételeket. A civil szervezetek soha még ilyen nagy számban nem jelentkeztek a főzőversenyre.

Némethy Mária

Az Orsolya-napi főzőversenyre civil szervezetek nevezhettek be. A szombaton főző egyesületek eredményei között kiemelkedően jól sikerült étel lett a Cáki Kulturális Egyesület erdei gombás fasírozottja tökmagolajos krumplisalátával és sütőtöklevese. Ez a legeredetibb hagyományos étel kitüntető címet kapta. A Kőszegi Polgárőrség toros káposztája a tradicionális ízek királya lett. Nemescsó önkormányzatának vaddisznópörköltje az idei gasztronómiai fesztivál legjobb vadétele, a kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat köcsögös babja egyszerűen tökéletes lett, köretük, a medvehagymás füstölt nyelv különlegessége miatt különdíjat kapott. A Tüzes Menyecskék töltött szőlőlevelei füstölt csülökkel, boros-tejfölös aprókáposztával tüzes őszi tökélyként vonul be az Orsolya-napi fesztiválok történetébe, a kőszegi Plébánia Karitász gulyása áldott íznek találtatott. A kiválóan sikerült ételek között végzett a Concordia-Barátság Énekegyesület kolbászos burgonyalevese vargányával, amely a zsűri szerint zamatos kísértés volt. A Kőszeggel testvéri kapcsolatot ápoló Szenc önkormányzatának csülökpörköltje és csülkös pacala a legjobb vendégíznek bizonyult, a Halkan Kovácsolók csapata a pincepörkölt ízek kovácsává lett.

A jól sikerült ételek közé került a Béri Balog iskola szülői munkaközösségének vadítóan kellemes vadraguja és a Bersek József iskola gazdagon elkészített hagyományos paprikás krumplija. Az ízletes falatok között végzett a Kőszegfalvi Baráti Kör pejslije és a kőszegi ifjúsági tűzoltók pörkölt puliszkája, amely „energiabomba a kihívásokra". Vasárnap a kiemelkedően sikerült ételek közé került Kőszeg Város Fúvószenekarának tejszínes erdei raguja, a Génius Rock&Roll Club chilis babja, a Másnaposokk csülkös-babos káposztája, a Gyomorrendészeti és a Halkan Kovácsolók gulyása. Kiválóan sikerült étel lett a Lengyelek Kőszegen żureke, húsos és vargányás-káposztás pirogja, a Balog iskola tárkonyos-vargányás csirkeraguja. A jól sikerült ételek között végzett a Kőszegi Borbarát Hölgyek tarhonyás-szalonnás lecsója és a Kőszegért Egyesület babgulyása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!