Kőszeg

2013.11.06. 16:55

Hogyan alakult Kőszeg foglalkoztatási helyzete?

Kőszeg - A képviselők legutóbbi ülésének egyik fő témája volt a város és a térség foglalkoztatási helyzetének áttekintése. Szó volt a LATEX üzemek bezárása óta történt legnagyobb létszámleépítésről, a Kőszegi Ruhaipari Zrt. bezárásáról is.

Némethy Mária

Fucinné Dorner Anikó, a kőszegi munkaügyi kirendeltség vezetőjének részletes tájékoztatásából kiderült: a gazdasági válság okozta munkaerőpiaci romlást követően 2011-ben már számottevően javultak a térség munkaerőpiaci mutatói. Akkor havonta átlagosan 789 álláskereső szerepelt a kirendeltség nyilvántartásában, 23,2 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. 2012-ben tovább csökkent az álláskeresők száma. 2013 első hónapjaiban döntően szezonális hatások miatt romlott a munkaerőpiaci helyzet. A szezonalitással érintett ágazatok (építőipar, vendéglátás, kereskedelem) beszűkült munkaerő kereslete, és a téli hónapokban zajló közfoglalkoztatási programok csökkenő munkaerő igénye kevesebb álláskereső munkavállalására adott lehetőséget.

Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók közül is többen elveszítették az állásukat, bekerültek a nyilvántartási rendszerbe . Az év eleji növekedést majd stagnálást követően márciustól hónapról hónapra mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma. Ebben meghatározó szerepe volt az induló közfoglalkoztatási programok munkaerő szükségletének is. Január és június között összességében közel 25 százalékkal fogyott a regisztrált álláskeresők száma a térségben.

A válság hatásaként a térségben jelentősen visszaesett a munkaerő iránti kereslet. Ez az elsődleges munkaerő piacon megjelenő nem támogatott állások csökkenésével magyarázható. 2010-től emelkedett a munkáltatók munkaerő igénye, de a növekedéssel sem érte el a válság előtti szintet. 2011-ben a városban jelentős beruházást (TESCO) és fejlesztést (Kromberg – Schubert Kft.) hajtottak végre, amely számottevően növelte a munkaerő iránti keresletet, így éves szinten több mint 900 üres állást jeleztek a térség foglalkoztatói. Közel 40 százalékkal többet, mint az előző évben.

2012-ben nem volt a körzetben nagyobb létszámot érintő fejlesztés, így a munkaerő iránti kereslet közel 30 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2013. első nyolc hónapjában 500 álláslehetőséget jeleztek a munkáltatók a kirendeltségen, amely 22,2 százalékkal több, mint az elmúlt év azonos időszakában. Továbbra is jellemző, hogy a térségben működő nagyvállalatok – a munkaerő túlkínálat következtében jelentős létszámot felölelő önálló adatbázissal rendelkeznek. Ez azt jelenti: ha fejlesztenek, saját adatbankjukból meg tudják oldani a létszámbővítést, csak a legvégső esetben kérik a munkaügyi kirendeltség közreműködését.

2013. július 24-én érkezett meg a kirendeltségre a Kőszegi Ruhaipari Zrt. csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szándéknyilatkozata. Kőszeg esetében az elbocsátás 199 főt érintett.

Mit tett az ott dolgozók érdekében a kirendeltség?

Szeptember 4-én a cég épületében tanácsadás és állásbörze volt. Ezen információk hangzottak el az álláskeresési ellátásokról, lehetőség nyílt egyéni, kiscsoportos megbeszélésekre, tanácsadásra. Ezen túl üres álláshelyeket kínáló cégek ajánlatai közül válogathattak az érdeklődők. A Kőszegi Járási Munkaügyi Kirendeltség szombathelyi, kőszegi, lukácsházi, bük-fürdői állást kínált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!