Kőszeg

2013.11.06. 17:55

Tanulási központ felnőtteknek Kőszegen is

Kőszeg - Az országban 50 helyen, így szerda óta Kőszegen is rendelkezésre áll a NYITOK program keretében nyitott tanulási központ. Kizárólag érdeklődő, új ismereteket akaró, tanulni vágyó felnőtteknek.

Némethy Mária

– A gazdaság jó úton halad, a munkahelyek száma nő. Ma több, mint 230 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányváltás előtt, 2010 májusában. Ezért is van szükség a dolgozni vágyók képzésére, átképzésére. Ezt Halász János kultúráért felelős államtitkár mondta szerda délben Kőszegen, a Jurisics-várban, ahol nyitott tanulási központot avatott fel.

A történelmi kisváros ezzel ahhoz a programhoz csatlakozott, melynek keretében az ország ötven pontján nyílik hasonló központ, azaz ingyenes tanulási lehetőség felnőttek számára, ezzel támogatva a „munkaalapú" társadalom elérésének kormányzati célkitűzését.

Miért hozták létre ezeket? A tanulási központok egyrészt valamennyi érdeklődő számára nyitottak, másrészt ingyenes képzést biztosítanak a kulcskompetenciák területén. A fő cél a munkahelyek megtartásának elősegítése, és a munkavállalók munkakeresésben való támogatása a képzéseken elsajátított új tudás segítségével.

– Mindazoknak ajánlom akik sorsuk javítása érdekében akarnak és tudnak is tenni, változtatni – hangsúlyozta az államtitkár.

A nemzeti kultúra népszerűsítését is szolgáló új felnőttképzési rendszer kiépítését két éves kísérlet előzte meg. A Nyitok program országos vezetője, Balázs Ákos tegnap arról beszélt, hogy itt minél egyszerűbben lehet tanulni például pénzügyi, informatikai ismereteket, vagy akár idegen nyelveket is, Kőszegen elsősorban németet. Ráadásul szinte mindig elérhető a tanulás lehetősége, mert a központ reggeltől estig nyitva van.

A projekt legfőbb célja egy innovatív modell megvalósítása a foglalkoztatottság, az oktatás, az esélyegyenlőség és a szociális biztonság területén. Így ingyenesen biztosítják a lehetőséget a munkahelyük elvesztésében fenyegetettek vagy a munkanélküliek, de akárcsak a valamit tanulni akarók részére az alapkészségek és a kulcskompetenciák fejlesztésének területén. A képzések minden esetben, így Kőszegen is alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz.

A kőszegi központ vezetője a városban nagyon jól ismert Tóthárpád Ferenc pedagógus és költő lett. Arra ugyanis mindenhol törekednek, hogy vonzó, ismert személyiség kerüljön az új képzési hely élére.

– Kőszeg azért pályázott a központ megnyitására, mert úgy gondoljuk, hogy sokak számára hasznos lesz az itt tanulás. Nagyon szeretnénk, ha Kőszegről és a környékről sokan igénybe vennék az itteni szolgáltatásokat, mert az itt megszerzett tudás a város erejét növeli – mondta el tegnap Huber László polgármester a felnőttképzési közösségi tér megnyitóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!