Kőszeg

2014.08.03. 07:27

Jurisicsék megvédték a várat az Ostromhétvégén

Kőszeg - A kőszegiek a nyolcadik várostromot felfrissítették, több újítást is beleszőttek a szombat esti játékba, bár a végeredmény nem változott: győztek a magyarok.

Némethy Mária

 

A közönség nagy meglepetéseként a törökök utolsó rohama előtt szombaton a várfalon váratlanul megjelent égő karddal, fehér lovon egyházmegyénk védőszentje, Szent Márton. Előtte egy szerelmét féltő menyasszony késztette térdre a marcona janicsárokat.

Összefogottan, rendezetten zajlott szombaton este az ostrom. A nézők jól szórakoztak, végül minden szereplő nagy tapsot kapott. Hatásosak voltak a pirotechnikai attrakciók: robbantak aknák, dördült ágyú, puska, égtek szalmabálák.

A Kőszeg falai alatt összegyűlt török sereg derékhadát ezúttal is a város önkéntes tűzoltói alkották, kiegészülve a környező települések tűzoltóival és kőszegi, egri ökölvívókkal. Részükről nagy teljesítmény részt venni ebben a történelmi játékban, hiszen létrák segítségével falakat is kellett megmászniuk a hőségben. A várvédők, azaz a helyi és az undi horvátok – valamint az idén a horvátországi Szentgyörgyvárból (Gyurgyevacból) érkezett vendégek –, a kőszegi iparosok, a polgárőrök, a középkori várőrségként jelen lévő Kőszegi Darabontok, a Gyulaffy, a Nádasdy és a Batthyány bandérium hagyományőrzői, a környező falvakból érkezettek – kényelmesebb helyzetben voltak, de ugyanolyan lelkesen vettek részt a történelmi játékban. A nagy hőségben viselt szép korabeli ruhák alaposan megizzasztották Szulejmán szultánt, Ibrahim nagyvezírt, a 20 kilónál nehezebb láncinget viselő janicsárokat, a szép mentékben pompázó magyar vitézeket. A rendezvényre Ágh Péter országgyűlési képviselő és felesége is jelmezt öltött.

A párviadal is a történelmi karneválhoz tartozik. A harcosok beleélték magukat a küzdelembe. Fotó: Cseh Gábor

Az ostrom során a várvédők többször elsütötték a Kőszeg és Vidéke Vállalkozók Ipartestületének mostanra elkészült ágyúját. Kiss Péter alelnök elmondta:

– Varsányi Zsolt és Szárnyas János iparostársunk összefogásával igazi kézműves munkaként két és fél hónap alatt készült el tömör acélból a 250 kilós ágyú.

Stipkovits István, a kőszegi önkéntes tűzoltóegyesület elnöke évek óta kiválón alakítja „a királyok királyát", Szulejmánt. Fotó: Cseh Gábor

Az iparosok elővárban felállított táborhelyén többen fényképezkedtek is vele. Itt találkoztunk az iparosok elnökével, Szőnye Józseffel, lukácsháziakkal is, akik Erdélyből szombaton hajnali háromnegyed 5-kor értek haza, de a fáradtságot legyűrve – polgármesterükkel, Virág Jánossal az élen – ott voltak szombaton végig Kőszegen. Délelőtt finom csülköt, lecsót főztek, kenyeret is sütöttek.

– Gyerekbarát programokat akartunk megvalósítani, azt hiszem, ez sikerült is – hangsúlyozta Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere, aki nyolc éve motorja, főszervezője a fesztiválnak.

Ez láthatóan jól sikerült. A gyerekek lelkesen tapsoltak az ostrom végén, szívesen vettek részt az apródpróbákon, örültek az iparosok rokkája által készített karkötőknek, a vásárban kardokat, pajzsokat vásároltattak, mert átélték: jó magyarnak lenni. Básthy Bélától még azt hallottuk: az Ostromhétvége a kőszegiek sikere, hiszen nagyon sok egyesület vesz benne részt. Például a Kőszegi Darabontok a másik három bandériumnak főztek.

Dörögtek az ágyúk. Több pirotechnikai eszközt is bevetettek. Fotó: Cseh Gábor

Mit hoz a jövő? Az idén Kőszegen debütált bécsi dervistáncával magával ragadta a nézőket, ő biztosan meghívást kap jövőre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!