Kőszeg

2015.03.11. 14:04

Baka Géza gyűjteménye az Öreg iskolában

Kőszeg, Alsóőr (Unterwart) – Egy nívós kőszegi képzőművészeti gyűjtemény tekinthető meg most Alsóőrben.

Némethy Mária

– Ennyi ismert művész és értékes mű kiállítása eddig még soha nem volt látható itt, az Öreg iskolában – hangsúlyozta köszöntőjében Kelemen László, a Magyar Média és Információs Központ vezetője pénteken este, amikor a kőszegi Baka Géza gyűjteményére összegyűlt burgenlandi magyarokat köszöntötte.

Albert Tibor költő, író, aki Baka Géza jó barátja és képzőművészeti kérdésekben tanácsadója, elmondta: lépésről lépésre bővült a gyűjtemény a művek megőrzése szándékával, a szépség szeretetével.

Baka Géza kedvenc festménye, Mándy Laura egy képe mellett. Fotó: Némethy Mária

– A festő az ecsetjével üzen, a 33 kép 33 gondolatot közvetít – emelte ki. Zömében híres nagybányai festők három generációjának festményei, grafikái, akvarelljei láthatók a kiállításon.

A jó humorral és víg kedéllyel megáldott Baka Géza szálloda- és vendéglátóhely tulajdonosként él Kőszegen. Érdeklődésünkre elmondta: öt-hat éve kezdett foglalkozni a gyűjtemény létrehozásával, s hetente egyszer tonikfröccs mellett váltják meg a világot barátjával, Albert Tiborral. Fiatalon, már az NDK-ban dolgozva kiderült, hogy lírai alkat, vonzza a szépség, s nagyon szívesen elmerül a művészetek világában, úgyhogy a gyűjtés nem marad abba.

A kiállítás érdekessége, hogy Albert Tibor mindegyik képhez ismertetőt készített, úgyhogy rengeteg ismeretet is szerezhet a tárlat látogatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!