Kőszeg

2015.04.22. 10:49

34 bronz, 141 ezüst és 35 arany minősítés született a borbírálaton

Kőszeg – Boros szakmai rendezvényekkel kezdődött a Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat.

Némethy Mária

Túl vagyunk a nyílt szakmai borbírálaton, a szőlőről és klímáról szóló konferencián, megrendezték a Vas megyei és a nemzetközi borversenyt is.

A borversenyek szakmai vezetője Szövényi Áron borász, a verseny elnöke Kunszeri Miklós borászati főfelügyelő, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége főtitkára volt. Összesen 37 borász bírálta a 214 benevezett mintát. A Vas megyei versenyre 82 bort neveztek, a nemzetközire 132-t. A program elején Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Huber László polgármester, Mittlné Ódor Anita a Kőszeg-Vaskeresztesi Hegyközség elnöke és Horváth Tamara borkirálynő köszöntötte a megjelenteket. Az okleveles borbírálók és borászok közt – köszönhetően Szövényi Viktória szervező munkájának – hat olasz és egy görög szakember is részt vett.

A borbírálók közt a kőszegi versenyen – köszönhetően Szövényi Viktória szervező munkájának – hat olasz és egy görög szakember is részt vett. Viktória mellett itt az olasz Daniele Calzavaro 
Fotó: Unger Tamás

A szokásos borversenyek mellett gasztronómiai zsűri is dolgozott, akik Vas megye és Sopron benevezett boraiból kóstolhattak meg 26 bort. A több mint négy órás verseny után a szakemberek egy része a kőszegi kollégák pincéit látogatta meg. Az eredményhirdetés pénteken lesz, de annyi elárulható a versenyről: a 214 borból 4 oklevél, 34 bronz, 141 ezüst és 35 arany minősítést kapott.

Csütörtökön 15 órától a gyógypedagógiai intézményben elkezdődik a XII. Szent György-napi Énekkari Találkozó a Bersek József iskola szervezésében.

A Szőlő Jövésnek Könyve ünnepe pénteken koszorúzással indul a temetőben, aztán szőlőhajtások ültetésével folytatódik a városfalnál, a zenés menet a városon át negyed 11-re érkezik a Jurisics térre, ahol a szőlőhajtásokat bemutatják a polgármesternek. Ezek bejegyzése 11 órakor kezdődik a várban, ahol kihirdetik a megyei és nemzetközi borverseny eredményeit. A nap este borvacsorával ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!