Kőszeg

2015.04.16. 18:19

A jövőbe néztek a városatyák - Kőszeg fejlődéséről tárgyaltak

Csütörtök délután rendkívüli ülést tartottak a város képviselői. Most először tárgyaltak az integrált városfejlesztési stratégiáról. A fejlesztések között szerepel az intermodális pályaudvar.

Némethy Mária

Komoly elemző cégek dolgozták ki Kőszeg számára az integrált városfejlesztési stratégiát. Ez az elkövetkezendő években a város fejlődésének iránytűje, hivatkozási alapja lesz. Most először tárgyaltak róla a képviselők, végleges állásfoglalást majd csak augusztusban alakítanak ki róla, addig majd közmeghallgatáson ismerhetik meg a város lakói. Huber László polgármester elmagyarázta: nagyon fontos ez a most még munkaközi anyag, hiszen pályázatokat benyújtani majd csak ez alapján lehet a jövőben.

A cégek leírták Kőszeg legfontosabb jellemzőit. Itt az országban egyedülálló módon olyan multidiszciplináris centrum fog létrejönni, amely szervező erőként képes egy térség számára kitörési pontot jelenteni. Egy olyan nemzetközi szinten is jegyzett kutatási és oktatási program megvalósítása a cél, melynek bázisa egy szellemi műhely, elsősorban nemzetközi kutató professzorokra, diákokra, és rendkívül magas minőségi oktatókra támaszkodva.

Huber László, Kőszeg polgármestere a vasútállomáson mutatja a két vágányt, amelynek helyére begördülnek majd a buszok (Fotó: Unger Tamás)

Erősségei a városnak, hogy kedvező a földrajzi fekvése, markáns idegenforgalmi vonzerők (vár, óváros ) és a kiépített Jurisics imázs, zöldturizmushoz kedvező adottságok. Gyengeségei Kőszegnek: csökkent a munkaerő megtartó képessége, „zsákutca” jellegű közlekedési vonalak jellemzik.

Huber László polgármestert arra kértük, emeljen ki egyet a jövő fontos elképzelései közül.

– Az intermodális pályaudvar megvalósítása egyik nagy célunk: a buszpályaudvar kiköltözik a vasútállomás mellé, a mai első, második vágányra gördül be a busz, onnan lehet átszállni azonnal a vonatra, ami elővárosi gyorsasággal jár majd Kőszeg és Szombathely között.

Címkék#Kőszeg
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!