Kőszeg

2015.06.01. 13:44

Mit keresett Malacka és a tűzoltó az Óház-kilátónál?

Kőszeg – Jelmezes mesetúrát rendezett az Írottkő Natúrparkért Egyesület a gyermeknap alkalmából.

Merklin Tímea

Bogáti András önkéntes túravezető, az Írottkő Natúrpark alelnöke Malackának öltözve vezette a 129 fős csapatot a Kőszegi-hegységben. Szintén mesefigurának öltözött segítőivel játékos formában, mesébe ágyazottan tanított természetismeretet a gyerekeknek. A résztvevők nemcsak a környékről, a megyéből, de még a megyehatáron túlról is jöttek. Főleg gyerekek, szülős, nagyszülős családok jöttek, többen maguk is jelmezt öltöttek: találkozhattunk űrhajóssal, tündérrel, királylánnyal, tűzoltóval, de nyuszival is.

- A túra a Kincs-pihenőtől indult, amit sokan „okmányos parkoló" néven ismernek, mert a rendszerváltás előtt a határőrök itt ellenőrizték, el is kérték a határsávba belépő munkások papírjait, és csak visszafelé jövet adták vissza. A Pintér-tető felé vándorolt a csapat, az Ördög-tányér sziklához, majd az óriási, több mint százéves Fatalin-bükkök mellett elhaladva az Óház-kilátóhoz jutottak. Végigjátszottunk a túra közben egy mesét, amit jól átgondolt környezeti nevelési elvek mentén szőttünk– tudtuk meg az ötletgazdától, Bogáti András túravezetőtől.

Fotó: Írottkő Natúrparkért Egyesület

A bokorból előugrott egy síró katica, aki órák óta kereste testvérét, akit elrabolt a nagy szőrös erdei munyák. Azt a feltételt szabta, hogy akkor engedi el a katicanővért, ha testvére teljesít hat feladatot, kérhet segítséget gyerekektől, de felnőttektől nem. A túra során a résztvevők találkoztak többek között az oroszlánnal, rókával, egerészölyvvel, gólyával és vadásszal is. A feladatok között szerepelt kavicsfestés, gombakeresés és mézeskalács-díszítés is. Az erdő jó szelleménél – akit a gyermekek javaslatára a jövőben Sárembernek hívnak majd – pedig gyógy- és fűszernövényeket kellett felismerni illatuk alapján. Minden állomásnál üveggolyókat kaptak a gyerekek a jó teljesítésért az önkéntes segítőktől, akik szintén be voltak öltözve: ki vadász, ki Micimackó, ki kék madár, ki egerészölyv jelmezben állt be a mesébe. A jelmezeket a Weöres Sándor Színház és az Őrségi Nemzeti Park adta kölcsön díjmentesen, így támogatva a mesetúrát.

Bár a csapat ügyesen végrehajtotta a feladatokat, a ravasz munyák csak akkor engedte le az Óház tetejéről az elrabolt katicát, amikor még három furfangos kérdését is megfejtették a gyerekek. A gyermeknapi túra után rengeteg természetközeli élménnyel és tapasztalással tértek haza a családok. Ez egy olyan nap volt, amikor nem Micimackó ment el Malackához, mert semmi dolga nem akadt, hanem Malacka kereste fel Micimackót és a többieket, mert egyszerre túl sok fontosat kellett intézni a gyerekekkel az erdőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!