Kőszeg

2015.10.24. 07:03

A legnagyobb ornitológus volt - A tudós Chernel Istvánra emlékeztek Kőszegen

Kőszeg – A150 éve született Chernel Istvánról kiállítás nyílt a Jurisics várban a Kőszegi Városi Múzeum rendezésében.

Némethy Mária

A Kőszegen 1865-ben született, majd 1922-ben elhunyt Chernel István kiváló természettudósunk, a legnagyobb magyar ornitológus. Ám személye mégis inkább csak szakmai körökben ismert. Kiváló vadász, síelő, zenerajongó, zeneszerző, fényképész, író, a madárvilág elmélyült kutatója és védelmezője volt. Hermann Ottóval megismerkedvén döntött úgy, hogy az ornitológia felé fordul. 1891-ben, már ismert kutató, a Budapesten megrendezett Nemzetközi Ornitológiai Kongresszus előkészítő bizottságának tagja. 1908-ban megszervezte a szombathelyi múzeum természetrajzi osztályát. Minthogy Hermann Ottó munkatársa volt, halála után őt nevezték ki a Madártani Intézet igazgatójává. 1891-es norvégiai útjáról síléceket hozott haza, és 1897-ben kiadta A lábszánkózás kézikönyve című oktatókönyvét. Hátrahagyott írásai ritka egyéniségének, természet és emberszeretetének bizonyítékai. Ifjú korában verseket is írt, művészi hajlamainak másik megnyilvánulása volt a festészet.

Huber László polgármester és Keszei Balázs a megnyitón
Fotó: Ohr Tibor

A róla szóló kiállítást megnyitó Keszei Balázs botanikus, a Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója Chernel modernségét emelte ki. Már a XX. század elején arra figyelmeztetett: ha rablógazdálkodást folytatunk a természettel, mindent elvesztünk.

– Tanuljunk tőle, hiszen a természet védelme ma nagyon fontos, életbe vágó – hangsúlyozta Keszei Balázs, aki beszélt az üvegházhatásról, az ózonlyukról, a talajpusztulásról, az özönnövényekről és az özönállatokról, amelyek rendkívül nagy gondot jelentenek. A családból megemlítette István édesapját, Chernel Kálmánt, aki természetrajzi és történetíróként ismert, Kőszeg díszpolgárává választotta, a Magyar Történelmi Társulat alapító tagja, a porosz és a bajor királyi kertészeti egyletek levelező tagja volt. Keszei Balázs szólt a Chernel-kert jelentőségéről is, ez ma arborétum és madárvédelmi mintatelep Kőszegen.

A január végéig látható kiállítás létrejöttét segítette a Savaria Múzeum és a Bechtold István Látogatóközpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!