Kőszeg

2015.11.22. 15:08

Mozgalmas falut teremtettek - Fotográfus férj, keramikus feleség kapta az idei Babó-díjat

Kőszeg - Vasárnap ismét összegyűltek Babó Antal kitűnő barátai Kőszegen. Most először egy házaspárnak, Kása Béla fotográfusnak és Kovács Erika keramikusnak adták át a Babó-díjat.

Némethy Mária

Budapestről a Velem fölötti majorba költözött családjával együtt 1979-ben az önmagát "faművesnek" nevező Babó Antal. Nagy vonzereje volt, kiváló barátokat gyűjtött maga köré, akik már a halála évében, 1999-ben elhatározták: azt az összekötő energiát, amit  Babó léte képviselt a világban, nem hagyják elenyészni. Úgy találták, talán azzal lehet leginkább tovább éltetni, ha évente újabb, s újabb arra érdemes taggal bővítik a kört.

Így  született a Babó-díj. Célja nemzeti kultúránk őrzése, erősítése és az ezt szívükön viselők "szigeteinek" összekapcsolása miatt olyan személyek támogatása, megismertetése a szélesebb közvéleménnyel és egymással, akik a művészet, sőt tágabban az alkotó aktivitás bármely területén a díj névadójához, a Kőszeghegyalján élt és alkotott Babó Antalhoz hasonlóan valóban alkotó módon viszik, fejlesztik tovább a magyar formahagyományokat és életük alakításában is példának, kisugárzó hatásúnak, értékteremtőnek tekinthetők.

A két díjazott, Kása Béla és Kovács Erika, prof. dr. Lőrincz Zoltán, Somogyi Győző és dr. Kapitány Gábor (fotó: Némethy Mária)

A róla elnevezett idei díjat vasárnap Kása Béla fotográfus és Kovács Erika keramikus  vette át. Az egyik barát, prof. dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész köszöntötte a kőszegi református templom Csillag-termében összegyűlt érdeklődőket, majd a másik barát, Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész mutatta be a névadót, az alkotókat és a tárlatot, a harmadik barát, dr. Kapitány Gábor egyetemi tanár pedig ajándékot adott át nekik. A Nyugat-Németországban tanult Kása Béla a sztárfotográfusságnak fordított hátat, lett kiváló etno-fotográfussá, aki fantasztikus képein például erdélyi zenészeket, hortobágyi pásztorokat örökített meg, Kovács Erika pedig türkiz színvilágú edényeivel, dísztárgyaival aratott nagy sikert. Somogyi Győző, aki régóta ismeri őket elmondta: tudatosan költöztek az átlagos kinézésű Fejér megyei Tordasra, ami ma már nekik köszönhetően az ország legmozgalmasabb faluja sok-sok kulturális eseménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!