Kőszeg

2016.04.22. 13:24

Gasztronómiai ötletek a vasi borokhoz - Önnek melyikhez támad kedve?

Kőszeg - Még mindig tudunk újdonsággal szolgálni a Szőlő Jövések Könyve ünnepségsorozatról - ezúttal a gasztrozsüri ajánlatát is megmutatjuk.

Simán Klára

A Vas Megyei Borversenyre 109 nevezés érkezett, melyből 48 fehérbor, 7 rosé, és 54 vörösbor került bírálatra. Összesen 2 oklevél, 16 bronz, 56 ezüst, 33 arany és 2 nagyarany minősítésű oklevél született. Az eredmények – melyek az április 24-i díjátadás után lesznek nyilvánosak – azt mutatják jó évjárat volt 2015. Szövényi Áron, a zsűri elnöke elégedett volt a borok minőségével, a gazdák gondos borkezelésével. A tavalyi év általában alacsony savszintet és kevés illatot adott, nagyon oda kellett figyelni a szüret időpontjára. A kifejezetten borszakmai bírálók mellett gasztronómiai zsűri is dolgozott, Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke vezetésével. Ők összeállítottak egy lehetséges menüsort a legérdekesebbnek ítélt borokhoz. Természetesen vasárnapig a termelő neve itt is titkosított

1. Cserszegi fűszeres 2015. – hideg előétel: Balzsamecetes szárzeller saláta, házi bagett

2. Olaszrizling 2015. – leves: erdei gombás fácán erőleves, libamájjal

3. Furmint 2013. – meleg előétel: pisztráng hollandi mártással, spárgával

4. Blauburger 2013. – rozé kacsamell, csitkenye gránátalma málnaecet paszternák püré

5. Cuvée 2015. – szarvas sült erdei gyümölcsös mártással, kapros-túrós szalvétagombóccal

6. Blauburger 2015. – málna sorbet mentahabbal, keserű csoki forgáccsal

Vasárnap kora hajnalban nyolc gazda metsz le „jövéseket”, mai szóhasználattal hajtásokat a szőlőtőkékről:

Nyitragerencsér testvér településről a városfal mellé egy olaszrizling oltvány kerül elültetésre a Maribori, a világ legrégebbi szőlőtőkéje, a kőszegi kékfrankos és furmint, a mödlingi Neuburger, a vaihingeni Lemberger, és a szenci Dunaj mellé.

Vasárnap az ünnepi szentmisén a Tihanyi Bencés Apátság Énekkara működik közre, Varró Krisztina vezetésével. Énekel még a vendéglátó Jézus Szíve Templom Egyházi Kórusa. A díszes felvonuláson a Vinitores Tyhonienses Borlovagrend is megjelenik Salánki Sándor elnök-nagymesterrel az élen.

Megtisztelik az eseményt a Sztrehovci hegyközség tagjai: dobronaki szőlősgazdák Szlovéniából., valamint Kiss Miklós, a Miniszterelnöki Hivatal agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!