Kőszeg

2016.05.09. 18:22

Miénk itt a rét! Kőszegen - Képgaléria!

Kőszeg - Évente egy alkalommal, Madarak és fák napján megnyílik az érdeklődők számára egy természetvédelmi oltalom alatt álló terület: az Alsó-réten ezen a hétvégén több százan vettek részt a játékos természetvédelmi vetélkedőn.

Simán Klára

Az idén tíz állomáson, kreatív, látványos és izgalmas feladatokkal várta a kicsiket és a nagyokat az Írottkő Natúrparkért Egyesület és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Kilencedik alkalommal szervezték meg közösen a Madarak és fák napjának talán legtöbb embert megmozgatóvas  rendezvényét, a Miénk itt a rét! elnevezésű kétnapos programot.

Ebben az évben a Földművelésügyi Minisztérium 2015. évi Zöld Forrás nyertes pályázata segítségével rendezték meg a programot az egyesület munkatársai; ennek összege meghaladja az egymillió forintot.

A program helyszíne az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Alsó-rét volt. Ez azért izgalmas, mert a védett terület természeti értékei között tartják számon a többi között a program ideje alatt éppen virágzó zergeboglárt és a szibériai nőszirmot; a madarak közül pedig az ott található  berki tücsökmadarat és a tövisszúró gébicset. Egy több mint 2 km-es sétaösvényt kaszáltak a rét fűtengerébe, ennek mentén 10 kézzel festett madártábla hirdette az állomáshelyeket, ahol tényleg izgalmas játékokkal találkozhattak az érdeklődők pénteken és szombaton is. (A többi között denevérbarlangot is kialakítottak az ŐNPI munkatársai, lógó denevérfigurákkal. Az állomások többségén jelmezt is öltöttek a gyerekek. Volt, ahol műhalakat tudtak kifogni, nád horgászbot segítségével: azt kellett megmondani, hogy a kifogott hal milyen fajtájú...)

Lehetőség nyílt rövidebb táv bejárására is, óvodások és kisiskolások részére. Ők inkább pénteken érkeztek, csoportosan, az ingyenes dottóval, csakúgy, mint szombaton a családok, gyermekeikkel.

Az összesítés szerint pénteken 307 általános iskolás, 217 óvodás vett részt a rendezvényen, ők négy településről jöttek. A szombati, családi napon 278-an látogatták meg a két szervezet közös rendezvényét. Mint megtudtuk, jövőre, az évtizedes jubileumra meglepetéssel is készülnek majd a szervezők!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!