Kőszeg

2016.08.12. 17:25

Jurtát formáz a kupolás épület

Kőszeg - A kőszegi református templom idén huszadik jubileumát ünnepli. Az épületet a nemrég elhunyt Csete György tervei alapján készítették, a hazai organikus építészet egyik remeke.

Turbók Attila

- A helyi gyülekezet alapításának hatvanadik évfordulóján, 1993. szeptember 26-án helyezték el az új, épülő templom alapkövét, amely nemcsak a kisszámú közösség életében meghatározó jelentőségű, hanem a modern magyar protestáns építészet történetét illetően is - írja a kőszegi református templomról szóló könyvében dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész. Szomorú aktualitást ad a kőszegi templom két évtizedes fennállásának az a tény, hogy a tervezőt, Csete Györgyöt épp idén július 18-án helyezték örök nyugalomra a fővárosi Farkasréti temetőben. A neves tervező alkotói hitvallása: Mindig hűnek kell lenni, és mindig igazat kell szólni, mert nem szól igazán az ének, ha nem vagyunk őszinték . Művészeti hitvallása református hitében is visszaköszön, ahogy Donatin Tamás, a kőszegi templom lelkésze is elmondta, a református vallású építész egyfajta lelki kötelességének érezte, hogy Kőszegen egy különleges építményt hozzon létre. Az ide érkező látogatók számát tekintve ez sikerült is neki.

Donatin Tamás lelkész az üvegből készült úrasztalánál  Fotó: Turbók Attila

- A vállalkozás többszörösen izgalmas, hiszen egy elsősorban középkori emlékeket felvonultató építészeti közegben jelenik meg a jurtaszerű épület. Másfelől a városra oly jellemző hosszanti szakrális terek együttesében tűnik fel a centrális tér. A templom minden esetben liturgikus tér. A liturgia a cselekmények összessége: kép, zene, mozgás - írja könyvében dr. Lőrincz Zoltán. A kőszegi templom érdekessége is valahol itt rejlik, a tervező különválasztotta a földszinti, úgynevezett gyülekezeti teret az első emeleti, tulajdonképpeni szakrális tértől. A magába a templomba felvezető lépcső egy ölelő kart szimbolizál. A másik érdekessége az épületnek a torony tetejének üvegkupolája, amely a templomi térbe engedi a fényt, ami aztán az úrasztalának üveglapján keresztül a földszinti helyiséget is megvilágítja.

- A megvilágított alsó, közösségi térben rendre kiállításokat rendezünk, és gyülekezetünknek is ez a közös helyisége - mondta a Vas Népének Donatin Tamás. A helyi gyülekezetről szólva elmondta, 1933-ban alapították, az alapító atyák fotói a bejárat mellett meg is tekinthetők.
- Először a jelenlegi templom helyén vásárolt a gyülekezet egy épületet imaháznak, amely előbb magtárként szolgált - mesélte a helyi lelkész. Az akkoriban még népesebb gyülekezet imaháza azonban lassan tönkrement, így szükségessé vált helyette egy új református templom építése. A gyülekezet aztán Csete Györgyöt találta meg magának, aki országszerte híres templomot álmodott meg Kőszegre.

A Csete György tervei alapján készült templom formájában a hazai organikus építészet remeke Fotó: Turbók Attila

A református templom idén augusztus 21-én ünnepli két évtizedes jubileumát, az istentiszteleten dr. Márkus Mihály nyugalmazott református püspök hirdeti majd az igét. - A kőszegi református templom szerény, visszafogott megjelenésével a honfoglalás 1100 éves fordulóján idézi a magyar múltat, de méreteivel, magasságával, arányaival alkalmazkodik a város intim építészeti hagyományához. Piros hódfarkú cseréppel lefedett tetőszerkezete visszaadja a városra annyira jellemző tetőmegoldások világát. A zártsoros beépítésű utcában, a Kőszeg városától kapott telken Csete György Kossuth- és Ybl-díjas építész ezzel a munkájával kitörölhetetlenül beírta nevét a magyar organikus építészet történetébe - írja könyvében dr. Lőrinzc Zoltán.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!