Kőszeg

2016.09.09. 20:50

Az építők emlékeznek: Egykor vár állott, most kilátóról nézelődnek

Kőszeg - Húszéves és százéves jubileuma is van Kőszeg alapjának , az Óház-kilátónak. Ma az építők emlékeznek.

Turbók Attila

A hét végén van éppen a két évtizedes jubileuma a 609 méter magas Óház tetőn épült kilátó újbóli, immár második átadásának. Az első bizony száz évre nyúlik vissza, egy vihar azonban egy alkalommal ledöntötte Kőszeg városának elődjét.

Básthy Béla alpolgármestertől megtudtuk: az egykori vár vélhetően lakótoronyként használt épületét 1896-ban adták át először. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy a ma kilátóként funkcionáló épület az Árpád-kori vár alapjaira épült. Az 1896-os épület azonban 1917-ben egy vihar következtében összedőlt, majd húsz évvel ezelőtt, 1996-ban újra megnyitotta kapuit az Óház-kilátó.

- Az akkori városvezetés újíttatta fel a kilátót, és nem sokkal később üzemeltetésre át is adta a szombathelyi erdészetnek - mondta a kőszegi városatya. Érdekessége a dolognak, hogy az akkori polgármester a jelenlegi alpolgármester apja volt. - Az átadáson itt volt a rendszerváltás első köztársasági elnöke, Szűrös Mátyás is - mesélte Básthy Béla.

A napjainkban az egyik legnépszerűbb kirándulóhely nem volt mindig ilyen békés. Az egykor e helyen álló várról (Castrum Kwszug) kapta nevét a később a hegyek lábánál alapított város is.

Az Óház-kilátó alapjai még az Árpád-kori vár maradványain állnak. Ebből született Kőszeg városa   Fotó: Naturpark

Első írásos említése 1248-ból való, amikor a Frigyes osztrák herceg által korábban bevett várat IV. Béla csapatai visszafoglalták, majd 1260 körül kapták meg adományként a Németújváriak.

Az Óház tetőn kezdődött Kőszeg alapítása. Itt épült, valószínűleg határőrizeti céllal, a XIII. században a város első vára, a Felsővár - vagy Óvár. Később, a XIV. században, az Alsóvár (Esterházy- vagy Jurisics-vár) létrejöttével fokozatosan elveszítette jelentőségét a heszín. A romossá vált épület helyébe elsőként egy fából, majd 1896-ban egy kőből készült kilátót emeltek, melyet egy szélvihar döntött le. Az 1991-től kezdődő ásatásokban feltárt lakótorony alapjaira állították fel 1996-ban a mai, népszerű kirándulóhelynek tekintett kilátót.

Az 1996-ban készült épületet azóta a szombathelyi erdészet is felújította. Varga László referens elmondta: maga az épület Kőszeg városáé, csak a vagyongazdálkodási feladatokat látja el az erdészet.

- Az Óház-kilátó nem csak turisták népszerű kirándulóhelye, egykori építői éppen ma, szombaton emlékeznek a húsz évvel ezelőtt történtekre - jegyezte meg Varga László.

Az Óház-kilátó a környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A látogatók a jelenlegi város egykori elődjének nyomai fölött sétálgatnak. Kőszeg városa a régi vár funkciójának megszűnésével költözött le a hegytetőről. Az új vár már a törököket fogadta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!