Kőszeg

2017.01.19. 17:01

Az Isten teremtette művészváros - A Kőszegi Művészeti Egyesület egyfajta lelkiismeretként is funkcionál az Alpokalján

Kőszeg - Lőrincz Zoltán professzor szerint az alpokaljai várost az Isten is művészvárosnak teremtette. A Kőszegi Művészeti Egyesület elnöke idei terveikről és éppen megnyílt kiállításukról beszélt. A civil szervezet nemzetközi tagsága neves művészek kiállításait szervezi a városba.

Turbók Attila

Színkompozíciók címmel nyílik nemzetközi kiállítás két hét múlva az ausztriai Markt Allhauban. A tárlat érdekessége, hogy azon a Kőszegi Művészeti Egyesület vendégeskedik. - Nem először megyünk a határokon túlra és vélhetően nem is utoljára - tájékoztatott bennünket Lőrincz Zoltán professzor, a kőszegi civil szervezet elnöke. Az egyesület most vendégként vesz részt a kiállításon, ám Kőszegen és környékén már számos kiállítást, művészeti programot szerveztek, rendeztek az elmúlt évtizedben.

- Két évvel ezelőtt ünnepeltük egyesületünk tizedik születésnapját, és elmondhatom, a város - és értelmiségiként természetesen az ország - egyfajta élő lelkiismereteként mindent megteszünk azért, hogy a művészetpártolás, a művészetértés mind nagyobb szerepet töltsön be a határmenti kisvárosban. Kőszeget az Isten is művészvárosnak teremtette, a történelmi, polgári hagyományok és az épített, természeti környezet mind-mind ihletet adó légkört teremt - mondta a professzor. Hasonlóan nyilatkozott Gerhard Krutzler alelnök is. Mint megjegyezte, a szomszédos Burgenland tartomány határmenti része évszázadok óta elválaszthatatlanul kötődik Kőszeghez. - Borostyánkő (Bernstein) település a mai napig büszkén őrzi a magyar településtáblát, érdekességképpen megjegyzendő, hogy egykor a kőszegi járáshoz tartozott - utalt az osztrák alelnök a határ két oldalát összekötő hagyományokra.

Lőrincz Zoltán professzor, a Kőszegi Művészeti Egyesület elnöke és Gerhard Krutzler alelnök
Fotó: Turbók Attila

- Az egyesület tagsága is nemzetközi, akárcsak rendezvényeink nagy része. Hiszek az európai eszmében, nyitott gondolkodásúnak valljuk magunkat, ami abban is megmutatkozik, hogy tagjaink között Amerikából hazaköltözött hazánkfia, szerb, horvát, kárpátaljai magyarok is kiveszik részüket a munkából, de van köztünk belga, holland tag is - mondta Lőrincz Zoltán. Hangsúlyozta: már tagságuk összeállítása is jelzi a művészet határtalan voltát. - Pont ez a sokszínűség ad alapot arra, hogy bemutassuk közép-európaiságunkat, Pannónia szellemét a közönségnek - tette hozzá. A professzor szerint ezt a közép-európaiságot burgenlandi rendezvényeiken is erősítik, nem egy alkalommal az ottani horvát, német, roma, magyar és zsidó művészek munkáiból készült kiállításokon, előadásokon vettek részt az egyesület tagjai.

- Fontos a nemzetköziség és fontos mellette a magyar, nemzeti, helyi hagyományok, művészeti irányvonalak, eszmék megőrzése. Úgy vélem, ezek megvalósítása egyesületünk egyik, ha nem a legfontosabb célkitűzése - fogalmazott Lőrincz professzor. Az egyesület alapításakor meghatározott célok közül nagyon sokat teljesítettek már az eltelt évtizedben, Kőszegre neves művészek tárlatait hozták el és a jövőben is erre törekednek. Idei terveikről szólva Lőrincz professzor elmondta: a Petky-tárlat után az egyik alelnök, Németh János születésnapját ünneplik, a megfelelő művészeti körítéssel, a várszínház programjaihoz kapcsolódva Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművészek munkáit hozzák Kőszegre, az idei Ostromnapokon Gustav Just török impresszióira invitálják a műértőket, szeptemberben Otto Potsch tárlatával ismertetik meg a látogatókat. - Könnyű helyzetben vagyunk, az emlegetett hely szelleme mellett egy olyan épített örökséggel büszkélkedhetünk itt helyben, mint a Jurisics-vár, melynek mai üzemeltetői elengedhetetlen segítői művészeti munkánknak - mondta Lőrincz Zoltán. Zárásként kijelentette: e művészváros természetesen a hazai alkotókat is megihleti, a helyi és környékbeli művészek kiállításai, művei elengedhetetlen részei az alpokaljai művészeti életnek.

- Reményeink szerint évtizedes munkánk nem volt és nem lesz hiábavaló, egyre növelve azt a polgári szem-léletmódot, miszerint a művészet támogatása, a műértő attitűd az élet nem luxus értékű velejárója - fogalmazott prof. dr. Lőrincz Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!