Kőszeg

2015.09.25. 12:22

Kőszeg város értékei

Kőszeg – A város képviselői csütörtöki ülésükön tanácskoztak a Kőszegi Települési Értéktár Testület 2015. évi tevékenységéről is.

Némethy Mária

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi törvény alapján Kőszeg önkormányzata 2013-ban a település értéktárának működtetésével a Kőszegi Városi Múzeumot bízta meg, hiszen ez az intézmény korábban is a helyi értékek azonosítását, gondozását, számbavételét végezte.

A Kőszegi Települési Értéktár Testület többször jelentetett meg felhívást, ám a lakosság részéről eddig mindössze csak egy javaslat érkezett be.

Az idén januárban megalakult Vas Megyei Értéktár Bizottság a nyáron az alábbi kőszegi, kőszeghegyaljai értékeket vette fel a megyei értéktárba: a Kőszegi-hegység és Kőszeghegyalja természeti és kulturális értékei, javasolta dr. Markovics Tibor igazgató, Őrségi Nemzeti Park; a Szőlő Jövésnek Könyvét, a jezsuita officina bútorzatát, Kőszeg várvárost, a Kőszegi várat és Chernel István örökségét Révész József, a Kőszegi Települési Értéktár Testület elnöke javasolta felvételre.

A Vas Megyei Értéktár a beérkezett javaslatokból megyei értékké érdemesre talált javaslatokat egy kiadványban (Vas Megyei Érték 2015) foglalta össze, melynek előkészítésében – szövegek írásában, fotózás szervezésében és az előkészítésben – részt vett Révész József elnök.

Ezt a kötetet szeptember 6-án, a Sárváron megtartott Vas Megyei Értéknapon már be is mutatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!