Kőszeg

2016.12.16. 19:10

Az új kőszegi termékcsalád

Kőszeg - A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a Jurisich Miklós Gimnázium kapcsolata a második fázisba lépett: a kreatív Kőszeg működik!

Ölbei Lívia

- Boldog vagyok, hogy látok egy kreatív várost - üdvözölte a közönséget Miszlivetz Ferenc professzor, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének igazgatója a Zwingerben, az intézet és a Jurisich Miklós Gimnázium közös projektbemutatóján, ahol nemcsak az derült ki, hogy a diákok milyennek látják Kőszeget: az általuk tervezett pólókat, táskákat bátran kereshetjük a helybeli ajándékboltokban. Ilyen az, amikor a KRAFT működésbe lép.

Miszlivetz Ferenc professzor, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének igazgatója a projektbemutatón körbemutatva hangsúlyozta: lám, pontosan ez az intézet által kidolgozott KRAFT-koncepció lényege! A Jurisich gimnázium diákjaiban szunnyadó kreatív energiák fölszabadításához az FTI (IASK) második alkalommal nyújtott hathatós segítséget. Ahogy Miszlivetz professzor fogalmazott: az intézet kutatói által elvégzett fölmérések, elemzések szükségesek és fontosak, de a város kreativitása nem csak ezekben mutatkozik meg.

Öröm és összművészet a Zwingerben. Miszlivetz Ferenc professzor, Lakatos Kata – a sikeres diáktervezők közül – és Rónaszéki Linda gimnáziumi tanárnő. Néhány kreatív póló már el is készült Fotó: Szendi Péter

A szakemberek számára a tervek, célok, teendők számbavételéhez elengedhetetlen alapvetésként szolgáló tanulmányoknál sokkal szélesebb körben fejti, fejtheti ki hatását éppen az Így látom Kőszeget"-projekt, amely helyi erők együttműködésében valósult meg.

Miszlivetz Ferenc pedig a KRAFT-koncepció igazolását látja ebben a sikerben, amelynek első számú tanulsága úgy szól, hogy meg kell találni azokat a célcsoportokat, amelyekkel a célok megvalósíthatók". Hogy a célcsoport kiválasztása hibátlan volt, bizonyította már az FTI és a Jurisich gimnázium első közös vállalkozása, a Találjuk ki Kőszeget" címmel meghirdetett képzőművészeti pályázat, amelynek eredményeit (éppen egy éve) rendkívül pozitív visszhangot kiváltó kiadványban rögzítették.

Olyan személyiségek gratuláltak hozzá, mondtak köszönetet érte - és kívántak további sikereket -, mint Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, de üdvözölte a kezdeményezést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. És most itt van a második sikeres közös projekt, Így látom Kőszeget" címmel. Rónaszéki Linda képzőművész, a Jurisich gimnázium tanára, a projekt vezetője a bemutatón mindenekelőtt megköszönte Miszlivetz Ferencnek az összművészeti projekt nagyvonalú megtámogatását, hozzátéve, hogy az FTI és a gimnázium kapcsolata ezzel a második fázisba lépett".

Az összművészeti - vagyis minél több területet gyümölcsöző kölcsönhatásba léptető - programhoz egy szegedi projekt adta a mintát, ezt adaptálták most Kőszegre, nagy sikerrel. Rónaszéki Linda rajzszakkörös és médiafakultációs tehetséges diákokat vont be a szeptemberben megkezdett munkába, amelynek minden pillanata örömöt hozott. Ő maga nem irányító, hanem iránytű" kívánt lenni ebben a sokrétű folyamatban: Hiszem, hogy a pedagógus feladata, hogy az érdeklődést a megfelelő mederbe terelje, a motivációt folyamatosan ébren tartsa, élményhez juttassa a diákokat. Mert később ezekre emlékezünk..."

Hogy az automatikus írással rögzített benyomásokból, emlékképekből, kanyargó asszociációkból miképpen születtek meg a tusrajzok, linómetszetek, hogyan jött létre a Kőszeg-imázsfilm, végső soron az alkotócsapat újabb energiákat fölszabadító titka marad. Akkor is, ha a Zwinger-beli kiállítás éppen a folyamat bemutatásra koncentrál.

Az eredmény azonban mindenkié: az összművészeti projekt végére izgalmas és hiánypótló kőszegi turisztikai termékcsalád született. Ezeket a pólókat, táskákat bárhol érdemes viselni: a kreatív Kőszeg szívderítő bizonyítékai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!