Kőszeg

2016.12.05. 18:55

Bartók Bélával az Öregtoronyban

Kőszeg - A Mikrokozmosz - Bevezetés Bartók Béla világába című kiállítás angol nyelvű tablóihoz magyar nyelvű háttéranyag is jár. A kőszegi Öregtoronyban december 7-éig, naponta este tízig nézelődhetünk.

Ölbei Lívia

A Külgazdasági és Külügyminisztérium több külföldi helyszínt megjárt kiállítása a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete meghívására érkezett Kőszegre. A nagy érdeklődéstől kísért megnyitón Bogyay Katalin, Magyarország állandó ENSZ-képviselője - aki Bartók utolsó éveinek helyszínén, New Yorkban teljesíti diplomáciai szolgálatát - mondott köszöntőt. A kiállítás Bartók zongorapedagógiai főműve, a Mikrokozmosz elvén szerveződött. Bartók maga így magyarázta a címet: A mikrokozmosz szó azt jelenti, hogy ezek a különböző stílusú darabok egy kis világot képviselnek. A kiállítás pedig Bartók világának egészét kívánja kicsiben bemutatni.

Fotó: Unger Tamás

Az életpálya vázlatában azt olvashatjuk, hogy Bartók a II. világháború miatt 1940-ben feleségével az Egyesült Államokba távozott. Végrendelkezésében a zeneszerző sarkosabban fogalmaz: Mindaddig, amíg a budapesti volt Oktogon tér és a volt Körönd azoknak az embereknek a nevéről van elnevezve, akikéről jelenleg van, továbbá mindaddig, amíg Magyarországon erről a két emberről elnevezett tér vagy utca van, vagy lesz, rólam az országban ne nevezzenek el sem teret, sem utcát, sem nyilvános épületet; velem kapcsolatban emléktáblát mindaddig ne helyezzenek el nyilvános helyen. Az egyik ember, akire Bartók utal, Mussolini, a másik Hitler. A kiállításon a Két portré -hoz érve megint elbúcsúzhatunk Kocsis Zoltántól is: erre a különös Bartók-műre épült a nyári szombathelyi Bartók Fesztivál nyitó hangversenye. A szerelem két arca: az egyik az ideális, a másik a groteszk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!