Kőszeg

2014.02.26. 18:55

Csendes megemlékezés Kőszegen

Kőszeg - Mécsesekkel a kézben és koszorúkkal emlékeztek a kommunizmus áldozataira szerdán Kőszegen.

Tóth Csongor

A helyiek a Jurisich-téren gyülekeztek, innen sétáltak el a kőszegi temetőnél található emlékműhöz, ahol egyenként helyezték el a mécseseket. A Himnuszt követően D. Kovács Márton, a Jurisich Miklós Gimnázium tanulója szavalta el Kecskési Tollas Tibor: Bebádogoztak minden ablakot című megrendítő versét. A megemlékezésen részt vett Fekete Iván, aki kilenc évig volt fogságban a GULAG–on.

 

– Amikor a mártírok előtt fejet hajtunk, nem telhet úgy el év, hogy megfeledkezzünk azokról, akik itt lettek vértanúk – fogalmazott Ágh Péter, Vas megye országgyűlési képviselője. Szavai szerint Waisbecker Jenő népfelkelő százados és Hersics György velemi bíró emberségből, szabadságszeretetből és a rend iránti elkötelezettségből adott nekünk példát akkor, amikor a Tanácsköztársaság idején, 1919-ben ki akarta szabadítani a vöröskatonák fogságából az apácákat, a plébánost, a polgármestert és a jegyzőt. Emlékeztetett: a kommunizmusnak világszerte százmillió áldozata volt. Ágh Péter kijelentette: nem szabad hagyni, hogy az ő szenvedésük a történelmi amnézia keretében elvesszen. A beszédet követően a helyi önkormányzat, pártok, civilszervezetek és intézmények képviselői helyeztek el koszorúkat az emlékműnél, majd a várban vetítették le Erdélyi János filmjét, amelyen a rendező is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!