Kőszeg

2015.04.16. 17:30

Csütörtökön nyílt borbírálat, pénteken megyei és nemzetközi verseny

Csütörtökön nyílt borbírálaton értékeltek 2014-es borokat a gazdák. Kiderült: az évjárat nem is olyan rossz.

Némethy Mária

A Szőlő Jövésnek Könyve idei ünnepségsorozata már elkezdődött Kőszegen. Csütörtökön Szövényi Áron, a Kőszegen hagyományosan megrendezett megyei és nemzetközi borverseny szakmai vezetője nyílt borbírálaton értékelt 11 kőszegi bort.

– Nem egyszerű a 2014-es évjárat, hiszen nagyon sok eső esett tavaly, kevés volt a napsütés, nem is tudott mindenütt beérni jól a szőlő, ráadásul több helyen el is rothadt – mondta el elöljáróban a szakember.

Fotó: Unger Tamás

A 11 bor között kettő volt a fehér (chardonnay, furmint) egy rosé-blauburgert és nyolc vörös bort kóstoltak, elemeztek csütörtökön a gazdák, akik számára a nyílt borbírálat felért egy szakmai képzéssel.

– A fehérek és a rosé meglepően szép bor, a vörösborokon viszont jobban megérződik a kevesebb napsütés – hallottuk Szövényi Árontól.

Pénteken a zsűri elé kerülnek az idei megyei és nemzetközi borverseny benevezett borai. Zártkörű rendezvényen 33 tagú zsűri, köztük neves szakemberek is értékelik majd azokat. Pócza Zoltán elmondta: az idei megyei versenyre kevesebb borral neveztek a gazdák, mint máskor. Arra 22 vörös, 28 fehér, 5 rosé, az óborok versenyére 18 vörös, 8 fehér, a nemzetközi versenyre 60 vörös, 40 fehér, 10 rosé érkezett. 100 pontot eleve megkap minden bor, ám ha nem annyira tiszta, baj van a színével, az illat intenzitásával akkor levonódnak pontok.

Címkék#bor#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!