Kőszeg

2014.01.25. 10:35

Disznót vágtak a horvátok

A város horvát önkormányzatának tagjai hatodik éve minden januárban közösen vágnak le egy disznót. Az idén szombat volt a napja.

Némethy Mária

Jó hangulatban harmincan sürgölődtek a hajnali 6 órakor, Nemescsóból elhozott 180 kilós disznó feldolgozásán a Brenner János Közösségi Házban. Már készült a böllérmáj, fogyott a pálinka, egy-egy jó bemondás nevettette a társaságot, miközben keményen, szervezetten és összeszokottan folyt a munka.

Hagyományosan csak férfiak jönnek össze a kőszegi horvátok disznóölésén. A lányok, asszonyok ki vannak arról tiltva.

- Ők majd este 7-re jönnek a közös vacsorára. Hoznak süteményeket, azután elmosogatnak, mert mi azt nem szeretünk - magyarázza mosolyogva Petkovits Sándor, a kőszegi horvát önkormányzat vezetője.

A horvátok konyhafőnöke, Nickl János (balra) és segédje, Tóthárpád Ferenc kóstolja a böllérmájat (Fotó: Szendi Péter)

Miért vágnak disznót? Miért közösen? Petkovits Sándor elmondta:

- Sokunknak vannak falusi gyökereik, jó emlékeik a disznóvágások hangulatáról, ám  ez a korábban általánosan bevett falusi tevékenység szinte kihalt. Hat éve ezért gondoltunk arra: fel kellene eleveníteni. Összejöttünk, s az az első disznóvágás olyan jól sikerült, hogy azóta minden januárban folyamatosan megtartjuk. Nosztalgiából is, a régi ízek kedvéért.

No meg haszonnal is jár. Kiderül, hogy például két éve egy öt napos lengyelországi utazást szervezett a horvát önkormányzat. Jártak Krakkóban, Zakopanéban és Czestochowaban is, s arra magukkal vitték a disznóvágás füstölt sonkáját. Reggelire, uzsonnára egy jó itthoni kenyérrel abból falatoztak. A tavalyi disznóvágás maradéka a január eleji "maligán túrájukon" fogyott el. Ez is hagyomány náluk. Azoknak a szőlősgazdáknak a borospincéibe látogatnak el, kóstolgatják ilyenkor a borait, akiknek segítettek szüreteléskor.

Közben elhalkult a társaság. Megérkezett Harangozó Vilmos, Kőszeg esperes-plébánosa, aki maga is horvát, s együtt imádkozik a 30 férfi a böllérmáj falatozása előtt. Este a közös vacsorán viszont mulatni fognak, még tambura zenekar is érkezik a Brenner házba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!