Kőszeg

2014.02.26. 16:40

Evangélikus kapcsolat

Kőszeg - Megállapodást kötött egy finn és egy magyar evangélikus egyházkerület. A gyökerei Kőszegre nyúlnak.

Némethy Mária

A többségi finn egyház és a kisebbségi magyar evangélikusok 80 éve tekintenek egymásra megkülönböztetett szeretettel. Ez a nyelvrokonságból és a két nép közötti baráti kapcsolatokból is táplálkozik.

A kapcsolat a két egyház teológusai közötti ösztöndíjas cseréből indult ki, majd az 1980-as évektől kezdődően a testvérgyülekezeteknél erősödött meg. Mára több, mint 50 evangélikus közösségnek van finn testvérgyülekezeti kapcsolata Magyarországon.

Megyénkben a körmendi gyülekezetnek van nagy múltra visszatekintő finn kapcsolata. Az elmúlt években azonban a kőszegi evangélikusok mikkeli testvérgyülekezeti kapcsolatán keresztül sok más együttműködés is épült.

– 2006 augusztusában írtuk alá hivatalosan is a testvérgyülekezeti kapcsolatot Mikkeliben, a kőszegi gyülekezeti kórus akkor járt Finnországban. Azóta számos gyülekezeti, ifjúsági csoportos látogatás történt a két gyülekezet között, tapasztalatcsere történt a hitoktatás és az ifjúsági munka terén – emlékezik vissza Baranyay Csaba kőszegi evangélikus lelkész.

Baranyay Csaba (balra) kőszegi lelkész a tolmácsa volt Budapesten Seppo Häkkinennek, mellette Szemerei János püspök. Fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A testvérkapcsolat pár éven belül kiterjedt az egyházmegyére is. A Vasi Evangélikus Egyházmegye és a Mikkeli egyházmegye 2009 áprilisában tette hivatalossá együttműködését Kőszegen. Ennek előnye kétségtelenül az, hogy a vasi kisebb gyülekezetek is bekapcsolódhattak a finnekkel történő együttműködésbe. Nemescsó és Bük egy-egy konkrét finn gyülekezettel működik együtt.

Ezek az előzmények vezettek ahhoz, hogy február 16-án a győri öreg templomban vasárnapi ünnepi istentisztelet keretében írt alá testvér egyházkerületi megállapodást a finnországi Mikkeli Evangélikus Egyházkerület püspöke, Seppo Häkkinen Szemerei Jánossal, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökével.

A megállapodás célja, hogy a két egyházkerületben imádságban hordozzák egymást, valamint segítsék a közösségek egymást az információáramlásban, és konkrét továbbképzésekre, tapasztalatcserére kerülhessen sor a diakóniai, az ifjúsági munka és az oktatás területén. Másnap a budapesti Északi Püspöki Hivatal adott otthont a finn-magyar testvérkapcsolati találkozónak.

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!