Kőszeg

2013.10.29. 13:10

Gospel, fantasztikus finnekkel

Kőszeg, Horvátzsidány - A kőszegi evangélikusok meghívására egy finn gospel kórus okozott örömöt sokaknak.

Némethy Mária

A kórus 30 éve alakult a kelet-finnországi Mikkeliben. Az alapító tagok többször is elmondták: ifjúsági kórusként kezdték, amiből mára is megmaradt a fiatalos lendülete az amúgy több nyugdíjassal működő kórusnak. Saját bevallásuk szerint azért is tudták megőrizni azt, mert a 27 fős csoportból sokan jártak valamilyen külmissziós szolgálatban. Legtöbben Afrikában, és onnan hozták a lelkesedést, az istendicséret szívbéli örömöt adó jó ízét. Persze jó vezető is szükséges egy ilyen kórus összetartásához, akit Johanna Tähkäpää személyében talált meg a kórus. Johanna pedig férjét Arit hozta magával a kőszegi útra, aki egészen professzionális műsorvezetőként, hangulatot teremtve szólította meg a hallgatóságot.

A 30 éve alakult kórus Kelet-Finnországból, Mekkaliból érkezett. Fotó: Kőszegi evangélikus gyülekezet

A kőszegi evangélikusoknak nyolc éve van igen aktív kapcsolatuk a finn testvérekkel. Több ízben utaztak különböző gyülekezeti csoportok az északi városba. Járt ott énekkaruk, ifjúsági csoportjuk. Viszontlátogatás is történt ezalatt az idő alatt. Sőt egyházmegyei testvérkapcsolat is született a vasi és a mikkeli egyházmegyék között.

A Fermaatti kórus volt az első testvérgyülekezeti csoport Kőszegen azóta, amióta Mikkeliben létrejött a 46 ezer lelket számláló „megagyülekezet" a három városi és három város környéki gyülekezet összevonásával. A négynapos kőszegi tartózkodás idején hétszer léptek fel. Énekeltek a város főterén felállított színpadon, ünnepi úrvacsorai istentiszteleten, keresztelői-családi istentiszteleten, az evangélikus szakközépiskola reggeli áhítatán, a kőszegi szeretetotthonban, sőt még a soproni kollégisták is élvezhették az „ifjúsági kórus" lendületes énekét esti áhítatuk keretében. Kiszsidányban kicsi a hely, így a horvátzsidányi katolikus templomban adott koncertet a kórus. Ott a hívek és nyitott szívű plébánosuk nagy szeretettel fogadták az énekkart, a népes hallgatóságot Kőszegről, Kiszsidányból és a környékről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!