Kőszeg

2015.10.25. 17:50

Helyi termékek és környezetvédelem - Közösséget formált a Orsolya-napi vásár Kőszegen

Kőszeg – Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett tartották meg a rendezvényt, amely bizonyította: a helyi értéket keresik a fogyasztók.

Kovács Ágnes

Pócza Zoltán, a Kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója szerint most került minden a helyére: a külső és a belső várudvaron a Natúrpark kézművesei voltak, a Diáksétány területét a civilek vették birtokba, sült gesztenye, házi sütik illatoztak az asztalokon.

A helyi kirakodók a Jurisics téren, a külső vásározók a Fő téren várták az érdeklődőket. Két napon át összesen ezerötszáz adag ételt főztek a civil szervezetek. A vásározók kóstolhattak kedvükre, a szakácsoknak állt iskolai munkaközösségek, egyesületek pedig jótékony célra, vagy saját fenntartásukra gyűjtöttek. A fúvósok jövőre lesznek százötven évesek, a rendezvényüket szervezik meg a befolyt összegből, mindenkinek van hová tenni a pénz. De egyáltalán nem ez a lényeg, a vásárnak közösségkovácsoló ereje van, mondta az igazgató. Megtudtuk: a nemzetiségeket a horvátok képviselték, a németek kultúrműsort adtak, a svábok isteni gesztenyés finomságokat hoztak, és még a sportegyesület is eljött Kőszegfalváról.

A festői történelmi környezet vonzó volt a turisták számára is. A standok mellett sétálgatva figyelmesek lehettünk idegen ajkúak beszélgetésére is, jöttek a szomszédos Ausztriából, de szlovén vendéggel is találkoztunk. A szervezők nem titkolt célja, hogy ilyenkor felhívják a figyelmet a helyi termelők egészséges portékáinak értékére, a termény megbecsülésére és persze a környezetvédelem fontosságára is. Bárki jelentkezhetett az Alpokalja ízei-versenyre, lehetett nevezni süteménnyel, de savanyúsággal, gyógylikőrrel, különféle aszalékkal, pástétommal, szendvics-krémmel is. Idén újdonság volt, hogy a házi készítésű finomságokat és a kereskedelmi, azaz hivatásos gyártók készítményeit külön értékelték.

Szombaton gólyalábasokkal találkoztunk, női kórusok fellépését hallgattuk meg, szép előadást adott az Ungaresca Táncegyüttes a Boglya Zenekar kíséretével, de fellépett az Ataru dob-együttes és a Tarisznyások is. Vasárnap vásári bábjátékkal szórakoztatták a kicsiket, színpadra álltak a helyi kulturális csoportok, a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, a Cirákulum és Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara is. A hagyományokhoz hűen idén is megmutathatták tehetségüket a helyi civil szervezetek. A helyi éttermek a vidék terményeinek felhasználásával készült ételeket kínáltak. Kóstolhattunk gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat egyaránt. A környékbeliek versenyre nevezhettek hozott süteményekkel, ezeket eladták, és az ebből befolyt összeget jótékony célra ajánlották fel.

Bakos György, az Írottkő Naturparkért Egyesület elnöke a natúrparkok közötti jó együttműködés fontosságát hangsúlyozta, ilyenkor ugyanis a szövetség minden tagja megmutatja a portékái legjavát.

Fontos vállalás, hogy ez a rendezvény hangsúlyozza a környezettudatosság fontosságát. Ez azt jelenti, hogy a termék a legrövidebb utat járja be, amíg a fogyasztókhoz jut. A lekvár, a gyümölcs, a friss sajt készítését követően minél kevesebb közvetítővel érjen célhoz úgy, hogy közben felesleges csomagolóanyaggal ne terheljék a Földet. Ahogy az elnök fogalmaz, „nem a cicoma a lényeg”. A főzőverseny és az Alpokalja ízei megmérettetés győzteseit is vasárnap hirdették ki. A reformételek kategóriájában Kondicsné Lób Ildikó tökmag-krémje győzött, a különdíjas aszalékot a nemescsói Tézsula Hagyományőrző Egyesület készítette szilvából, a legjobb Gelencsér Ildikó ecetes berkenyéje lett, a legfinomabb lekvárt Kondics Petra készítette, birs és sütőtök került a kis üvegekbe. A legfinomabb édes süti a Bersek iskola első osztályának gesztenyetortája lett. A legjobb sóst szintén a Tézsula hagyományőrzői készítették. A főzőversenyen nagy sikere volt a vadételeknek, a dödöllének, de „A Natúrpark legjobb íze” különdíjat a Tézsula Hagyományőrző Egyesület kerékrépa főzeléke nyerte. Kiemelték még a Bersek iskola zúzapörköltjét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!