Kőszeg

2014.02.19. 13:50

Igenis jogom van tudni!

Kőszeg - A Jurisich gimnáziumban szerdán három különleges osztályfőnöki óra a jogról nyújtott ismereteket .

Némethy Mária

Magyarországon a diákok jóval nagyobb számban érintettek a jogi ügyekben, mint gondolnánk. Egy felmérésből kiderült, hogy a középiskolások több mint 45 százalékának volt már kapcsolata az igazságszolgáltatás világával, s az is, hogy minden hetedik megkérdezett diák elkövetőként ismer valakit.

A Közigazgatási és Igazszágügyi Minisztérium elkötelezett a gyermeki jogok széles körű érvényesítése és megerősítése mellett. Ezért a minisztérium a Drámapedagógiai Nevelést Segítő Alapítvánnyal együttműködve másodszor is útjára indította a "Jogom van tudni" elnevezésű osztályfőnöki óra prog-ramot, melyhez országszerte újabb 30 iskola csatlakozott.

Turi László foglakozás vezető 

Az egyik a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium, ahol szerdán három osztályfőnöki órán tették a diákok számára áttekinthetőbbé. emberközelibbé az igazságszolgáltatást.

A rendhagyó osztályfőnöki órákon az alapítvány drámapedagógiai módszerek alkalmazásával mutatta be az igazságszolgáltatás mechanizmusát, információkat adva a diákokat közvetve vagy közvetlenül érintő vitás jogi kérdésekben született döntések körülményeiről, valamint jogaikról és kötelezettségeikről. A Zuhanás című film alapján szimulálták a bírósági tárgyalást, a kihallgatási szakaszban röviden ismertették a jogi definíciókat. A tárgyalás lefolytatása közben a diákok a megfigyelő, a védő, a tanú és az ügyész szerepét ölthették magukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!