Kőszeg

2014.10.27. 14:40

Bennfentes - Orsolya-napi vásár Kőszegen

A Bennfentes stábja jó melegen felöltözött, és úgy döntött, rossz idő ide vagy oda, muszáj ott lennie a kőszegi Orsolya-napi vásárban.

Kovács Ágnes

 

VENDÉGSÉGBEN A mindig jókedvű kőszegi alpolgármester, Básthy Béla lelkesen fogadta a sajtótájékoztatóra összesereglett újságírókat. Széles gesztusokkal mesélt a vásárok történetéről, és elmondta: valójában egy másik tisztségében köszönthetjük ezekben a napokban. Megtudtam, a városatya a Magyar Natúrparkok Szövetségének elnöke is. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy egy ilyen csodálatos szervezet élén képviselheti az egészséges életmód, a nyugati vidék természeti és kulturális örökségének üzenetét közvetítő rendezvénysorozatot.

ÍNYENC A vár tövében felállított standoknál csupa finomságot kóstolhattak az érdeklődők. A helyi termelők aranyló mézzel és sűrű lekvárral várták a vendégeket. Nagy lelkesedés fogadta persze a kézműves sajtot is. Kerek, testes, lyukacsos és fűszeres is volt a kínálatban. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy tehéntejből készült gomolyából választott egy vékonyka szeletet.

KÓSTOLÓ A Bennfentes stábja jó melegen felöltözött, és úgy döntött, rossz idő ide vagy oda, muszáj ott lennie a kőszegi Orsolya-napi vásárban. A kora délutáni megnyitón minden standon kóstoltunk valami finomságot. Kedvencünk a sajtkrémes, aszalt áfonyás kuglóf és a habos répatorta volt. Megkértük az Írottkő Natúrparkért Egyesület munkatársait, hogy a kép kedvéért emeljék közelebb gépünkhöz ezeket az illatos csodákat. Tilhof Tamás önkéntes, Ávár Alíz és Somogyi Györgyné örömmel tett eleget a kérésnek.

ÉLESBEN Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója minden nagy rendezvényen jelen van és nagy lendülettel dolgozik. A jubileumi Prima-díjas igazgató szenvedélyes fotós, itt épp a BE-JÓ Táncegyüttes műsorát örökíti meg az utókor számára.

RENESZÁNSZ Horváth Márta csodálatos új fellépőruháját mutatja éppen, amikor arra kérjük pörögjön egyet fényképezőgépünk előtt. A BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes művészeti vezetőjeként arról mesél: nemcsak a korabeli viselet, de a középkori muzsika miatt is érdemes megnézni a csapat fellépéseit. Együtt figyeltük a fagyoskodó közönséget. Sokan ritmusos lábrázással próbáltak felmelegedni a csípős időben. Mártától tudjuk, a táncosok a Magyar Látványtánc Sportszövetség őszi kupáján és egy országos amatőr táncfesztiválon is megméretik magukat a közeljövőben.

CSEMEGE Kőszegen nagy hagyománya van a gesztenyeünnepnek. A vidék erdeiben számos helyen gyűjthetünk az őszi csemegéből egy-egy kosárravalót. Vannak, akik a kerti grillen próbálják elkészíteni, mások inkább vásárokban szerzik be az egészséges sült nasit. Horváth László Liszt-díjas klarinétművész unokájával, Somogyi Mátyás Andrással kóstolt a hétvégén a finomságból. (Fotók: Szendi Péter)

 

 

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!