Kőszeg

2013.12.09. 15:50

Kiss János altábornagy emlékére

Kőszeg - Az idén 130 éve született Kiss János altábornagyra emlékeztek hétfő délelőtt nyughelyén, a kőszegi temetőben.

Némethy Mária

A katonai tiszteletadással megrendezett megemlékezésen hétfőn dr. Babos Albert nyugállományú határőr dandártábornok elevenítette fel az idén 130 éve született Kiss János altábornagy életútját.

Székely katonacsaládból származott, 1902-ben elvégezte a nagyszebeni hadapródiskolát. Az első világháború után a kőszegi katonai alreáliskola tanára, majd egy kerékpáros dandár parancsnoka, végül a honvédség gyalogsági szemlélője lett. 1939-ben az ország német orientációja elleni tiltakozásul nyugdíjba vonult, attól kezdve Kőszegen élt. Bajcsy-Zsilinszky Endre 1943-ban nagybaczoni Nagy Vilmos távozásakor javasolta Horthynak, hogy Kiss Jánost nevezze ki honvédelmi miniszternek, de erre nem került sor. 1943 decemberében tagja volt az újvidéki vérengzés elkövetőinek tárgyalására kirendelt hadbíróságnak. Az 1944-es német megszállás után haditervet dolgozott ki, amelyben javasolta, hogy a magyar hadsereg csatlakozzon a jugoszláv ellenállási mozgalomhoz.

A nyilas hatalomátvételt követően Bajcsy-Zsilinszky személyes kérésére csatlakozott a magyar ellenállási mozgalomhoz és a Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottságának akkor létesült katonai vezérkarának vezetője lett. A nyilasok Mikulich Tibor páncélos főhadnagy árulása révén a szervezkedést leleplezték, november 22-én a vezetőket elfogták, halálra ítélték, a Margit körút katonai fegyházában kivégezték. A háború után több településen is utcát neveztek el Kiss Jánosról, Kőszegen egy lakótelepet is.

A kőszegi városi temetőben lévő sírhelyét a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!