Kőszeg

2017.06.16. 16:05

Kopjafaavatás az iskola udvarán

KŐSZEG - A nemzeti összetartozás napja alkalmából a város önkormányzata és a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) közösen tartott megemlékezést és kopjafát avattak az iskola udvarán.

Cseszkó Tamás

A Kormorán együttes Magyarország című dalával kezdődött az ünnepség az intézmény udvarán, a műsorban közreműködtek a Dr. Nagy László EGYMI tanulói és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai. Megrázó, megható, magasztos versekkel, idézetekkel, szemet gyönyörködtető tánccal emelték az ünnep fényét.

Nagy Gábor igazgató beszédében úgy fogalmazott, .a magyarság számára Trianon a XX. század legnagyobb tragédiája Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy bebizonyítsuk : a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság e történelmi tragédia után képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására.

Rozmán László tankerületi igazgató azt taglalta, hogy mennyire nehéz és mennyi bátorság kell ahhoz, hogy egy ország, egy nemzet tragédiáját valaki újragondolja, hogy a veszteség helyett az összetartozást, a mindenen való felülemelkedést helyezze fókuszba. Hangsúlyozta: egy áldás, egy nemzet, egy zászló alatt kell összetartani mindazoknak, akiknek Magyarország valóságosan vagy lélekben a hazája. Trianon egy olyan lépcső, mely a vágyott egységhez vezethet, hosszú és nehéz az út, de végig kell menni rajta.

Huber László polgármester a kopjafa történetét elevenítette fel, melyet manapság szerte az országban állítanak kiemelkedő személyek, események és évfordulók emlékére. Kőszegen legutóbb tavaly október 23-án, a temetőben lévő hősi halotti parcella mellett állítottak kopjafát az 1956-os hősök tiszteletére. Azt is - mint a mostanit - Gudricza István kőszegi fafaragó faragta és ajánlotta fel az emlékezés és a tiszteletadás nemes céljára. A polgármester ezért köszönetet mondott a művésznek. A város első embere kiemelte, hogy a mai kopjafaállítás nemcsak a hősök tiszteletére történik, hanem egy, a nemzetünket ért szomorú tragédia emlékére, melyet röviden csak Trianonként emlegetünk. Huber László beszélt Kőszeg trianoni vonatkozásairól is. Megtudhattuk, hogy a kőszegi történelmi járásához tartozó 52 település közül 35 Ausztriához, a majdani Burgenlandhoz került.

- Trianon igazságtalansága és magyarellenessége jól tükröződik a kőszegi példán is - folytatta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!