Kőszeg

2012.11.22. 16:53

Lehetne még több a virág Kőszegen

Kőszeg - A belváros megújulása után szebb lett Kőszeg. A város az idén májusban először nevezett be a Virágos Magyarországért mozgalom versenyébe. Lehetne-e még virágosabb Kőszeg?

Némethy Mária

A Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált.Az idén májusban Kőszeg is benevezett a versenybe, amelynek  díjkiosztója november 9-én  Hévízen volt, az ünnepségre összesen kétszázkilencvennyolc önkormányzat képviselője kapott meghívást, közte Kőszegé is. 

- Olvastam, a mi településkategóriánkban Hévíz nyert, ami nem csoda,   úgy tudom, végül az első négy között végzett Kőszeg - hallom Kovács Istvántól  a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. igazgatójától. Elmondja azt is, hogy a kistelepülések kategóriájában nyertes falu lélekszáma huszonötöd része Kőszegének, virágra viszont rengeteget költött: egyharmadát annak, amennyit Kőszeg költ egy esztendő alatt.Az igazgatót arra kértem, számszerűsítse: hány virágot ültetnek ki évente a városban.

 




Keresztényi Krisztina virágot gondoz Kőszegen. Tavasszal 10-12 ezer  virágot ültetnek el, ősszel a felét (Fotó: Szendi Péter) 


- Ősszel a kétnyári virágokból öt-hatezret, tavasszal az egynyáriakból ennek dupláját, 10-12 ezret. Nincs kertészetünk, de ilyen kis mennyiségért nem is érdemes kertészetet működtetni. Régen, jogelődünknél, amikor még több százan dolgoztak a város üzemeltetésénél, akkor volt kertészet. Ám 1993-ban, amikor a 140 főt foglalkoztató három jogelődből megalakult a városgondnokság  elsősorban nyugdíjazások révén  lecsökkent a létszámunk 96 főre. Ma már ez nincs 50 sem, lehetetlen lenne még kertészet is.Miközben egyetértünk abban, hogy az utóbbi években Kőszeg közterei egyre szebbek lettek, azt firtatom: lehetne-e még virágosabb Kőszeg? Vannak-e még tartalékok?

- Igen, lehetne, de csak óriási többletmunkával. Például a kandeláberekre lehetne még több virágot kitenni, lehetne több utcai virágtartónk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!